Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Regering zet eerste stap voor nucleaire deal met Engie

De federale regering en Engie hebben een principeakkoord bereikt over het langer openhouden van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Beide partijen engageren zich om de onderhandelingen over de verlenging van de reactoren dit najaar voort te zetten. Dat moet binnen enkele maanden een overeenkomst opleveren, zodat operationele stappen kunnen worden genomen om de twee kernreactoren ook na 2025 open te houden.

Regering zet eerste stap voor nucleaire deal met Engie
www.fotowiermans.nl
Het gaat daarbij vooral om praktische problemen, zoals de tijdige aanvoer van uraniumbrandstof. De reactoren zouden tegen de start van de winter 2026-2027 operationeel moeten zijn. De verlenging zou alvast 2 GW nucleaire capaciteit garanderen. De overheid zal voor de helft van de financiering van de kerncentrales instaan en een plafond zetten op de kosten die Engie moet betalen voor de berging van het nucleaire afval. 
 
De federale regering sloot in maart een politiek akkoord over de verlenging van twee kerncentrales voor tien jaar om de energiebevoorrading te verzekeren. De oorlog in Oekraïne en de gasboycot door Rusland hebben de urgentie om de energiebevoorrading zeker te stellen fors versterkt. Ondanks de energieschaarste die dit najaar dreigt en de alsmaar stijgende energieprijzen, sluiten in principe op 1 oktober ook Doel 3 en op 1 februari 2023 Tihange 2.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten