Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Rentel installeert transfor­matorstation in de Noordzee

De nv Rentel begint met het transport van haar offshore transformatorstation vanuit de assemblagehaven van producent STX France in Saint-Nazaire naar de windparkconcessie in de Noordzee.

rentel

De installatie gebeurt op een fundering die al in september 2017 werd geplaatst. Het transformatorstation vormt het hart van het windpark. De geproduceerde windenergie wordt verzameld en gestabiliseerd door een transformator en hoogspanningsschakelaars en vervolgens omgezet naar 220 kV hoogspanning om energietransport naar het vasteland mogelijk te maken.

Het offshore transformatorstation bestaat uit een grote stalen constructie met vier niveaus, weegt ongeveer 1.100 ton en is specifiek ontwikkeld om de harde weersomstandigheden in de Noordzee te weerstaan. De onderkant van het transformatorstation bevindt zich ongeveer 20 m boven de zeespiegel. Het rust op een 1.850 ton zware fundering die tot 40 m diep in de zeebodem werd geslagen. Daarnaast werden de randapparatuur en de bijkomende uitrustingen zo ontwikkeld dat een veilige exploitatie zelfs tijdens extreme weersomstandigheden verzekerd is.

Het ontwerp, de assemblage en de installatie van het offshore transformatorstation maken deel uit van het EPCI-contract dat Rentel heeft gesloten met STX France. De installatie wordt in de loop van dit voorjaar afgerond. Het Rentel-windpark zal bestaan uit 42 windturbines en vanaf midden 2018 groene stroom produceren voor zowat 300.000 gezinnen. De windenergie van Rentel levert een bijdrage tot het halen van de Belgische klimaatdoelstellingen voor 2020 en staat mee in voor de toekomstige energiebevoorrading.

Rentel nv maakt deel uit van het samenwerkingsverband Otary RS nv dat verschillende Belgische specialisten in hernieuwbare energie verenigt zoals de investerings- en ontwikkelingsvennootschappen Green Offshore en Power@Sea, de baggergroep en waterbouwspecialist DEME en de groenestroomproducenten Aspiravi en Elicio. Ook de Waalse milieuholding SRIW Environnement en de Vlaamse en Waalse energie- en nutsparticipatiemaatschappijen Z-Kracht/Nuhma en Socofe maken deel uit van de vennootschap.

Seastar

Otary RS nv heeft naast Rentel ook een concessie voor de bouw van het toekomstige windpark Seastar en maakt deel uit van het consortium dat op termijn het windpark Mermaid zal realiseren.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten