Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Renteloos renovatiekrediet voor gebouwen met studentenkamers

De Vlaamse regering deed recent een aantal aanpassingen aan de energieregelgeving. Een belangrijke wijziging is de uitbreiding van de epc-labelpremie, het renteloze renovatiekrediet en de energielening+ naar collectieve woongebouwen. Dat gaat voornamelijk over gebouwen met bijvoorbeeld studentenkamers.

Renteloos renovatiekrediet voor gebouwen met studentenkamers (1)
“Vlaanderen heeft nog een grote inhaalbeweging te maken als het gaat over het renoveren van het verouderde gebouwenpatrimonium. Als we op kruissnelheid richting 95.000 energetische renovaties per jaar willen gaan, moeten we ervoor zorgen dat bijvoorbeeld ook gebouwen met studentenkamers snel energiezuinig worden. Dat is winst voor ons leefmilieu, voor de eigenaar en diens energiefactuur, maar bovenal ook voor het wooncomfort van de studenten”, klinkt het bij Vlaams minsiter van Energie Zuhal Demir.
  
Sinds 1 januari 2021 kan een woningeigenaar bij de energiezuinige renovatie van een woning of een appartement met slechte energieprestaties, genieten van een aantal nieuwe voordelen, zoals een epc-labelpremie van maximum 5.000 €. 
  
Vanaf dit jaar kunnen nieuwe eigenaars van een woning of appartement ook beroep doen op het renteloze renovatiekrediet. Dit geldt aansluitend bij het hypothecaire krediet voor de verwerving van het pand voor wie een woning met een slechte energieprestatie koopt en binnen de vijf jaar de energieprestatie daarvan aanzienlijk verbetert.
Wie een energetisch slechte woning erft of geschonken krijgt zonder een hypothecair krediet aan te gaan, kan dan weer beroep op de renteloze energielening+ bij een energiehuis.
  
De epc-labelpremie, het renteloze renovatiekrediet en de energielening+ zullen voortaan ook kunnen worden aangevraagd voor het renoveren van collectieve woongebouwen, zoals bijvoorbeeld een gebouw met studentenkamers.
Dezelfde voorwaarden als bij woningen zijn van toepassing: het collectieve woongebouw moet een startlabel E of F hebben en moet binnen de vijf jaar worden gerenoveerd tot minstens label C. De EPC-labelpremie voor collectieve woongebouwen bedraagt maximaal 5.000 €. Het maximale bedrag voor de renteloze lening bedraagt, net zoals voor woningen, 60.000 €. 
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten