Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Repowering windturbines krijgt groen licht

Het afbreken van bestaande windturbines en het heropbouwen van modernere, krachtigere exemplaren op dezelfde plaats, zal steeds belangrijker worden om de doelstellingen op het vlak van hernieuwbare energie te halen. In dit kader levert Vlaanderen een eerste omgevingsvergunning af voor een dergelijke ‘repowering’ van vier windturbines in Lanaken. Bedoeling is om op dezelfde locatie van 2 naar 4,8 MW te gaan.

windtrubines-lanaken

De omgevingsvergunning heeft betrekking op de vier bestaande windturbines met een tiphoogte van 140 meter en een vermogen van 2 MW die zich op het industrieterrein Europark in Lanaken bevinden. Electrabel – Ecopower wil deze vervangen door vier nieuwe exemplaren met een tiphoogte van 191 meter en een vermogen van 4,8 MW. Deze turbines zullen voldoen aan de VLAREM-normen inzake veiligheid, geluid en slagschaduw. Ze werden ook getoetst aan de Nederlandse normen. De aanvraag werd beoordeeld als verenigbaar met de goede ruimtelijk ordening en overleefde eveneens de Natuurtoets.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten