Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Restwarmte verbrandingsoven verwarmt gebouwen koninklijk domein Laken

De Regie der Gebouwen zal gebruik maken van de restwarmte van de verbrandingsoven van Neder-over-Heembeek om de gebouwen van het koninklijk domein van Laken te verwarmen, evenals de serres. De werkzaamheden, die deze winter winter begonnen, gaan goed vooruit ondanks dat ze door de virusmaatregelen van maart tot begin mei werden opgeschort.

Restwarmte verbrandingsoven verwarmt gebouwen koninklijk domein Laken (2) - Copy
De werken passen in de duurzaamheidsstrategie van de Regie der Gebouwen om haar ecologische voetafdruk te verkleinen en het energieverbruik van de overheidsgebouwen te verminderen, inclusief de gebouwen die ter beschikking worden gesteld aan de koning.
“Dit duurzame project is het resultaat van een uitstekende samenwerking tussen het koninklijk paleis, Brussel-Energie en de Regie der Gebouwen. De aansluiting op het warmtenetwerk van de verbrandingsoven geeft de kans om niet enkel de uitstoot van CO2 met 2.700 ton per jaar te verminderen, maar ook om de energiefactuur van het koninklijk domein te verlagen. De bedoeling is dat dit netwerk operationeel is vanaf het volgende verwarmingsseizoen”, zegt Laurent Vrijdaghs, administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen.
 
De Regie der Gebouwen en Brussel-Energie werken nauw samen voor de realisatie van dit duurzame project dat beantwoordt aan verschillende doelstellingen. “Brussel-Energie werkt op haar beurt aan een betere valorisatie van het Brusselse restafval door middel van zijn warmtenetwerk waarvan het koninklijk domein van Laken voortaan zal gebruik maken. Dit project is het resultaat van een mooie samenwerking tussen het koninklijk paleis, de Koninklijke Schenking, de Regie der Gebouwen en Brussel-Energie”, aldus Daniel Van Lathem, projectleider bij Brussel-Energie.

Tien stookplaatsen

Het project vereist de aanpassing van tien stookplaatsen van het koninklijk domein van Laken en de aansluiting van het koninklijk domein op het warmtenetwerk. De werken op het koninklijk domein van Laken zelf zijn behoorlijk indrukwekkend. Er werden onder meer grote sleuven gegraven voor de leidingen van het warmtenetwerk dat de stookketels van het koninklijk domein zal verbinden met de verbrandingsoven.
 
Brussel-Energie zorgt voor de installatie van het warmtenetwerk dat over het domein zal gaan tot aan de verschillende stookketels en voor de plaatsing van de warmtewisselaars. De Regie der Gebouwen zorgt voor de hydraulische verbinding tussen de wisselaars en de bestaande verwarmingsinstallaties.
 
Deze maand zullen de installatiewerken van het warmtenetwerk ook buiten het koninklijk domein worden voortgezet, onder de Van Praet-brug en de Vilvoordsesteenweg. Eind september zijn een reeks werkingsproeven gepland vooraleer het verwarmingssysteem dit najaar in werking wordt gesteld. De bedoeling om deze thermische energiebron vanaf volgende winter te gebruiken voor een periode van minstens 25 jaar.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische Staat en Koninklijke Schenking
• Installatie netwerk en warmtewisselaars
Bouwheer: Brussel-Energie
Aannemer (deel netwerk): tv Denys - Engie Fabricom
Aannemer (deel onderstations): Besix Van den Berg nv
Duur van de werken: januari 2019 - september 2020
Kostprijs: ongeveer 4,5 miljoen €, btw inbegrepen (gedeeld tussen de Regie der Gebouwen en de Koninklijke Schenking, die de kostprijs van de installatie zal terugbetalen via een vast maandelijks bedrag gedurende 25 jaar.)
• Aanpassingswerken stookruimtes
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Aannemer hvac: Edic sa
Duur van de werken: 2019 - 2020
Kostprijs: ongeveer 228.500 €, btw inbegrepen (gedeeld tussen de Regie der Gebouwen en de Koninklijke Schenking.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten