Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Retro-bestelbusje rijdt volledig elektrisch

In België is hij niet zo bekend, maar in de UK is de Morris J net zo bekend als de Volkswagen T1 en T bij ons of de Citroën H in Frankrijk. Van de Morris J werden er van 1949 tot 1961 bijna 50.000 geproduceerd.

Retro-bestelbusje rijdt volledig elektrisch

Dat typisch Britse bestelwagentje komt terug in een elektrische versie. De Morris JE, met de extra ‘E’ van elektrisch, krijgt een rijbereik van 320 km (200 miles) dankzij een lithium-ion-batterij. Ook het laadvermogen is niet mis voor een bestelwagen in de 2,5-tons-klasse. De Morris JE zal volgens de producent tot 1.000 kg kunnen laden, met een volume van 5,5 m³ (twee Europaletten). Voor het vervoer van lange voorwerpen kan naast de bestuurder extra ruimte vrijgemaakt worden. Dankzij het modulaire chassis zal op termijn eveneens een versie met open laadbak kunnen aangeboden worden. Ideaal voor een installateur of decorateur die vaak in een lage-emissiezone werkt.


Het laden gebeurt vooraan aan de wagen. De achterste deuren gaan heel ver open. Het koetswerk zal bijna volledig uit carbon bestaan. De standaardversie heeft het stuur rechts, zoals alle Britse wagens. De eerste Morris JE’s zullen tegen eind 2021 van de band rollen. De kostprijs wordt geschat op iets meer dan 70.000 € (60.000 £)

Een filmpje vind je hier.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten