Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Schetsontwerp klaar voor nieuwe Reepbrug in Kortrijk

Ney & Partners (samen met Arcadis en ontwerpbureau Omgeving) is door waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv en de stad Kortrijk geselecteerd voor het ontwerpen van de nieuwe Reepbrug in Kortrijk.

reepbrug

Ney & Partners ontwierp eerder reeds de Collegebrug in Kortrijk. Voor de Reepbrug diende het Brusselse kantoor een architecturaal hoogstaand maar tegelijkertijd sober ontwerp in. De kosten voor de studie en de aanleg van de brug en de omgeving worden geraamd op 2,11 miljoen € (zonder btw).

De Reepbrug wordt een voetgangersbrug tussen de hoek van de Burgemeester Schinkelstraat en de tip van het Buda-eiland. De brug vormt een belangrijke link tussen de ontwikkelingen in het westen van Overleie, het Buda-eiland en de binnenstad. Door de herontwikkelingen op de Eandis-site, de vroegere drankencentrale, De Kien en bij Texture komen er op Overleie niet minder dan 300 woningen of zowat 700 bewoners bij. Daarnaast wordt ook ruimte voorzien voor kantoren en een nieuwe publieke parking bij museum Texture. Op termijn is ook nog ruimte voor ontwikkelingen op het Buda-eiland.

De Reepbrug krijgt een lift waarin je fietsen kan meenemen. De brug vormt zo ook een alternatief voor voetgangers op het moment dat de Budabrug geopend is. Tussen het wateroppervlak en de brug is 7 m ruimte om schepen tot drie containerlagen door te laten. De brug krijgt een overspanning van zowat 60 m.

De ontwerppartners krijgen tot dit najaar de tijd om het voorontwerp uit te werken tot een ontwerp. Vervolgens kunnen ze tot het najaar van 2019 aan de slag voor de technische uitwerking, de omgevingsvergunning, de aanbestedingsprocedure en de gunning. De werkzaamheden op het terrein volgen dan van begin 2020 tot in 2021.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten