Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Schneider Electric zet in op veiligheid, duurzaamheid en connectiviteit

Schneider Electric, gespecialiseerd in energiebeheer en automatisering, zet in op efficiëntie en connectiviteit in een koolstofarme samenleving. Het geeft zelf ook het goede voorbeeld want in The Hive, zijn maatschappelijke zetel in de Parijse voorstad Rueil-Malmaison, schenkt het in het kader van zijn ISO 50001-aanpak sinds jaren uitgebreid aandacht aan een doeltreffend energiebeheer. De groep koestert bovendien de ambitie om haar energieverbruik op al haar sites in drie jaar met 10% te  verminderen. Op www.schneider-electric.com vind je het duurzaamheidsrapport waarop de groep al haar plannen plaatst.

schneider man
Schneider Electric werd in 1836 opgericht door Eugène en Adolphe Schneider, die in de negentiende eeuw investeerden in de mijnen en gieterijen van Le Creusot en die zich opwerkten tot hoofdrolspelers in de staal- en machinesector. Zo bouwden ze de eerste locomotief op het Europese continent. De firma Schneider & Cie, die ontstond in 1838 tijdens de eerste industriële revolutie, legde zich reeds in 1891 toe op de opkomende elektriciteitsmarkt.

In 1919 ontwikkelde de onderneming zich in Duitsland en Oost-Europa dankzij de Union Européenne Industrielle et Financière (UEIF).. In 1949 vond o.l.v. Charles Schneider een diepgaande herstructurering plaats. In 1975 verwierf de groupe Schneider een belang in Merlin Gerin, één van de leiders in elektrische distributieapparatuur. Medio jaren ’80 van vorige eeuw werd het bedrijf onder impuls van baron Edouard-Jean Empain sterk gediversifieerd. Deze beruchte Frans-Belgische industrieel behoorde tot een bekende familie: zijn grootvader baron Edouard Empain lanceerde de metro van Parijs en bouwde een villa in Heliopolis, een voorstad van de Egyptische hoofdstad Caïro.

Tussen 1981 en 1997 legde Schneider zich vooral toe op elektriciteit door strategische overnames. In 1999 nam de groep Lexel over en nam ze haar huidige naam aan. De periode tussen 2000 en 2009 werd gekenmerkt door interne groei en overnames in nieuwe marktsegmenten: omvormers, bewegingscontrole, automatisering van gebouwen en beveiliging. Sinds 2010 versterkte Schneider Electric zijn positie nog in software, kritische kracht en smart grid-toepassingen. In 2013 nam het nog het Britse Invensys – RTE over.

Vandaag telt het bedrijf 255 fabrieken, waarvan o.m. een twintigtal in China en een veertigtal in Frankrijk. Schneider Electric België stelt 580 medewerkers tewerk op vijf plaatsen. Op de Dieweg 3 in Ukkel bevindt zich achteraan een fabriek voor modulaire apparatuur, geleid door directrice Laurence Nori, waar honderd personen werken en die als enige fabriek deze producten vervaardigt voor de globale markt, waaronder China. De bouwafdeling (de tertiaire, industriële en residentiële sector) is er goed voor 55% van de omzet.

“We zijn nu een globale groep met ons management Human Resources in Hongkong, waar Olivier Blum Chief HR Officer is en lid van het uitvoerend comité van ‎Schneider Electric, en onze maatschappelijke zetel in Rueil-Malmaison”, vertelt MarCom Manager Ing. Yves Roy, die al sinds juni 1980 voor Schneider Electric werkt.

Schneider Electric is actief in meer dan honderd landen op alle continenten (Europa, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten, Australië). In Grenoble werken 2.000 mensen voor het departement Ontwikkeling. In Azië bevindt zich het Elektronicadepartement, in de USA het Softwaredepartement. De Franse multinational werkt ook veel samen met universiteiten en met grote spelers als IBM en Google. Hij was tevens betrokken bij het poolstation Prinses Elisabeth Antarctica van Alain Hubert dat werd gebouwd door Besix, werkt onafgebroken aan batterijen en oplaadinfrastructuur voor elektrische auto’s en heeft systemen die bekijken hoe men thuis consumeert. Onderzoek & ontwikkeling vertegenwoordigt 5% van de omzet en de onderneming houdt elk jaar een designwedstrijd.

Greenkeeper Mary-Donna Puse-Constandache, site manager van The Innovation Hub, presenteert o.m. de VIEW (Virtual Interactive Experience Wall).

The Hiv

Schneider is sinds 1924 aanwezig op de site in Rueil-Malmaison, maar in een ander gebouw. Het was eigenaar van de site, maar huurt het huidige gebouw van verzekeringsmaatschappij La Mondiale waarin voordien Telemecanique-fabrieken gevestigd waren.

The Hive, letterlijk de korf, is een slim gebouw dat steeds verbeterd wordt en dat resoluut de kaart trekt van het duurzame beheer van hulpbronnen. Dit 35.000 m² grote complex, waar zowat 1.950 mensen werken, werd na een heropfrisbeurt ongeveer negen jaar geleden in gebruik genomen en wordt voortdurend opgewaardeerd.

Schneider Electric huurt dit complex sinds 2008. Binnen hadden de “Hall de l’Innovation” en de “Vitrine de l’Energie”, die omstreeks begin 2009 werden ingehuldigd, in de lente van vorig jaar al meer dan 60.000 bezoekers ontvangen, onder wie 70% partners en heel wat studenten in het kader van bv. de Franse “Semaine de l’Industrie”. Je kan er alle boeiende innovaties van Schneider Electric zien.De Innovation Hub werd recent nog heropend na een heropfrissingsbeurt en bestrijkt 1.000 m². De International Customer Lounge (ICL) toont de Schneider-technologie en laat zien hoe dit bedrijf energie veilig, betrouwbaar, doeltreffend en duurzaam maakt voor iedereen. De innovaties en inspirerende ideeën geven je een inzicht in de toekomst van energiebeheer en automatisering. Je kan er ook kennismaken met de belangrijkste thema’s: het energiedilemma, Schneiders leidinggevende positie in energiebeheer en automatisering, de  behoeften van zijn klanten en zijn duurzaamheidsinspanningen. De ICL beschikt over 130 experts en ambassadeurs en telde in 2015 700 bezoeken en 7.000 bezoekers.

De Filippijnse greenkeeper Mary-Donna Puse-Constandache, site manager van The Innovation Hub, presenteert de VIEW (Virtual Interactive Experience Wall). “We kunnen bezoeken personaliseren volgens de behoeften van de klant. De huidige megatendensen zijn de urbanisatie, de industrialisering en de digitalisering. We werken aan technologie met Saint-Gobain; zo hebben we slim glas met vloeibare kristallen binnenin in de toiletten geplaatst. We zorgen voor een betrouwbare koeling in datacenters en werken aan steeds slimmere netwerken (smart grid) die vraag en aanbod op elkaar afstemmen”, stelt Mary-Donna, die al 23 jaar bij Schneider Electric werkt. Datacenters komen veel voor in noordelijke landen. Ze verwarmen immers zichzelf en de koelingssystemen kunnen gebruik maken van ijswater in de fjorden.

Steeds meer steden

“Tijdens de volgende veertig jaar zullen we evenveel steden bouwen als sinds het begin van de beschaving. Tegen 2030 zal het aantal steden met meer dan 10 miljoen inwoners bijna verdubbelen tot 41. Dit betekent dat tegen 2050 2,5 miljard extra mensen in steden zullen verblijven. Vandaag vertegenwoordigt de industrie meer dan 30% van de totale energieconsumptie en dit percentage dreigt tegen 2050 te verdubbelen tot meer dan 50% als geen nieuwe beleidsmaatregelen worden genomen. In de komende vijf jaar zullen er ook tienmaal meer geconnecteerde apparaten zijn dan extra mensen; tegen 2020 zullen er 30 miljard verbonden apparaten zijn. De digitalisering gaat over het verbinden van mensen, toestellen en machines. Schneiders antwoord hierop is de Ecostruxure, een geïntegreerd systeem dat innovatie op elk niveau biedt: meer elektrisch, meer gedigitaliseerd, meer gedecarboniseerd (koolstofarmer) en meer gedecentraliseerd. Schneider connecteert van fabriek tot plug met aan de vraagzijde actieve energie en netefficiëntie. De Ecostruxure biedt innovatie in vier eindmarkten (gebouwen, datacenters, de industrie en op het net), gestructureerd  in zes architecturen en drie lagen.De Ecostruxure Building, een evolutie van verschillende platforms die sinds lang bestaan en die gestructureerd werd, is een toepassing uit de lente 2016 die tijdens de marathon van Parijs werd gepresenteerd aan 3.000 klanten, onder wie Belgische journalisten en specialisten.

Het EcoStruxure-platform is de technologische ruggengraat van Schneider Electric, wiens architectuur innovatie aanreikt op elk niveau van een onderneming. Dit geïntegreerde systeem vormt Schneiders open, informatie-uitwisselend en IoT-verbonden systeemarchitectuur en platform. EcoStruxure biedt een meerwaarde inzake o.m. veiligheid, betrouwbaarheid en efficiëntie. Digitalisering gaat dan ook over het verbinden van mensen, apparaten en machines.

De energietransformatie gebeurt steeds meer elektrisch en digitaal. Er zijn drie lagen die Schneider Electric heeft geïntegreerd in zijn aanbod en zijn oplossingen: geconnecteerde producten, edge control (die toelaat om de informatie van de geconnecteerde producten te recupereren) en apps (met de intelligentie van een smartphone), analytics en services. Zijn belangrijkste markten zijn hierbij gebouwen, datacenters, de industrie en grids. Schneider legt zich ook toe op cybersecurity, de beschikbaarheid in de cloud,

technisch gebouwenbeheer (Gestion Technique du Bâtiment; GTB) en ‘smart structures’ of slimme structuren voor gebouwen. De combinatie van data leidt tot zeer leerrijke resultaten.

Op 6 april 2017 onthulde Schneider Electric een door het bedrijf zelf en REC Solar gebouwde geavanceerd micronetwerk op zijn Boston One Campus (BOC), het Noord-Amerikaanse hoofdkwartier van het bedrijf in Andover (Massachusetts). In Rueil-Malmaison bestuurt het de ketels die op het dak geïnstalleerd zijn. Het gaat om een geconnecteerd product, zoals op de badges die (los van de inkombadge) informatie geven over de bezigheden van de medewerkers op de site en waarmee ze ook bv. het licht kunnen aanschakelen.

Schneider Electric denkt ook uitvoerig na over de werkplek. Zo tracht een space manager te besparen op het aantal m² en de ruimte te optimaliseren zodat het personeel beter en competitiever kan werken. In de zomervakantie, wanneer minder personeel aanwezig is, gaat hij zelfs de aanwezige medewerkers concentreren. Dit zeer flexibele systeem laat toe om zich aan te passen aan de mobiliteit in bedrijven, het restaurant, de gebruikte grondstoffen en het personeel.

Sinds 2011 handelt Schneider conform de certificering. In het oude gebouw werkten slechts 320 mensen. Het nieuwe gebouw waarnaar het bedrijf begin 2009 verhuisde, draagt pv-panelen op het dak. Vandaag wordt er 74 kWh per m² per jaar verbruikt.

Tablet

Met een tablet kan je het licht doven, een vergaderzaal reserveren en zien hoeveel parkeerplaatsen beschikbaar zijn, waar iemands desk is en waar iemand zich in het gebouw bevindt zonder dat dit afbreuk doet aan de privacy. Je kan ook de bezetting in het gebouw visualiseren. Slechts een klein gedeelte (15%) en zeer weinig desks zijn overigens toegewezen, de rest is open space. Er zijn ook verschillende types kantoren. De werknemers moeten hun badge dragen in het gebouw, dat tevens plaats biedt aan een personeelsrestaurant voor bijna 200 personen en een clublounge met een chef-kok voor de bezoekers. Vier voertuigen zijn beschikbaar voor de medewerkers en ook aan een conciërgerie en een fitness is gedacht. Schneider sponsort trouwens sinds jaren de marathon van Parijs.

Schneider Electric legt zich o.m. toe op veiligheid, toegang en meting van energie en kan met zijn technieken gebouwen tot 82% doeltreffender maken. Het kan diagnoses stellen en preventief onderhoud realiseren. De multinational gaat ook partnerships aan. Zo is het EcoXpert-partnerprogramma een exclusieve samenwerking tussen Schneider Electric en een netwerk van ‘s werelds toonaangevende systeemintegratoren, applicatieproviders en technologiebedrijven. De EcoXperts van Schneider Electric zijn gespecialiseerd in specifieke technologische domeinen zoals energiebeheersoplossingen, gebouwbeheersystemen, IoT, netwerkconnectiviteit en toegangscontrole en kunnen doeltreffende, innovatieve en geïntegreerde systemen en oplossingen leveren uit hun portfolio.

Schneider Electric kan bogen op 1,2 miljoen referenties, van middenspanningsstroomonderbrekers in partnership met Oculus over snelheidsvariatoren voor waterfonteinen met het oog op een langere levensduur en minder onderhoud tot stroomonderbrekers SM6 Revitalized voor grote gebouwen die worden gebruikt in alle ziekenhuizen evenals schermen die operaties beheren.

De PowerTag, een klein doosje en een connected product, zorgt voor een revolutie bij de installatie van energiemeters in elektrische panelen en verhoogt de veiligheid en doeltreffendheid in alle soorten gebouwen. PowerTag meet niet alleen de energie en de kracht in real time, maar bewaakt ook je bezittingen en verwittigt onmiddellijk je smartphone bij een stilstand/uitvaltijd van de middelen (assets downtime). Via de smartphone gaat de informatie terug op het niveau van de app.

Masterpact MTZ zijn stroomonderbrekers met hoge stroom van 630 tot 6300 A. Schneider legt zich ook toe op augmented reality waarbij je alles op je scherm (via sms of smartphone) krijgt. Eén huis op de drie is uitgerust met Schneider-apparatuur.

Eerste ISO 50001-gebouw

Bertrand Guarinos, verantwoordelijke Energie-efficiëntie en Milieu voor de sites van Schneider Electric in de Parijse regio en meer bepaald The Hive, is de energeticus van Schneider. “Er is een enorme markt voor ons energiebeheer van gebouwen”, stelt hij. Hiertoe kan hij een beroep doen op twintig personen. Zijn doel is de grootste omzet te halen waarbij mensen zich goed voelen en de apparaten goed werken.

“Verwijzend naar de behoeftepiramide van Abraham Maslow benadert Schneider Electric de gebouwen van de 21ste eeuw op twaalf vlakken: energie-efficiëntie; het beheer van het ruimtebeslag; hernieuwbare energievormen; het technische beheer van gebouwen; verwarming, ventilatie en airco; lichtbeheer en zonwering; beveiliging en video; toegangscontrole en brandveiligheid; elektrische distributie; energiekwaliteit; energiebeheer; en gegevensbeheer (it). Dit moet leiden tot energiebesparing, een goede lucht- en gezondheidskwaliteit, een optimaal gebruik van de oppervlakte (Schneider moet de m²’s beheren), veiligheid en beveiliging, operationele efficiëntie en toezicht op afstand. Met The Hive hebben we een bestaand gebouw gemoderniseerd zonder de activiteit te onderbreken, reproduceerbare acties ondernomen op een bestaand park en voor een return on investment van de acties in minder dan vijf jaar gezorgd, wat een kortere tijdsspanne is dan de duur van de huurovereenkomst van negen jaar. Dat heeft ons een aantal certificaten opgeleverd: als eerste gebouw ter wereld hebben we een ISO 50001-certificaat behaald voor energiebeheer en we bezitten ook een ISO 14001-certificaat  voor ons systeem van milieubeheer, een Franse HQE-certificering (Haute Qualité Environnementale) voor de exploitatie van gebouwen met een maximale score van 14 doelen en de aanduiding ‘zeer performant’, eveneens een maximale score ‘Outstanding’ voor het Britse ‘BREEAM in Use’ (zes sterren) en Platinium voor het Amerikaanse LEED EBOM (Existing Building Operations and Management). De laatste twee zijn duurzaamheidscertificaten. Dit is het enige gebouw ter wereld met deze drie kwalificaties”, licht Bertrand Guarinos toe.

Bertrand Guarinos, verantwoordelijke Energie-efficiëntie en Milieu voor de sites van Schneider Electric in de Parijse regio, ziet een enorme markt voor het energiebeheer van gebouwen.

Schneider Electric heeft de exploitatie van het gebouw, waarin het vier verdiepingen bezet, zelf in handen genomen om die te verbeteren zonder alles af te breken en om er zijn oplossingen te tonen aan zijn klanten. De onderneming zit in een dynamiek van permanente verbetering. Zo vindt elk jaar gedurende drie dagen een audit plaats.

De passieve energie-efficiëntie (de kwaliteit van de schil, de installatie) evolueert niet en zorgt in het algemeen voor een langetermijninvestering (over twintig of dertig jaar). Het actieve energiebeheer is gebaseerd op enkele pijlers: maatregelen (inzake temperatuur, …), de analyse van deze maatregelen om er een diagnose van te maken en daarna actieplannen vast te leggen, en de lancering en de automatisering (vandaag volstaat de technologie op zich niet). Inzake hernieuwbare energie is lokaal verbruiken doeltreffender dan minder energie consumeren dat van het net komt. Men gaat er koolstofvrije energie aan toevoegen: dat is doeltreffender m.b.t. de consumptie van koolstof en leidt tot minder verliezen.

Bertrand Guarinos toont een smart panel en wijst erop dat de consumptieprofielen per maand worden bijgehouden. Men bekijkt ook het abonnement om te zien of het niet te duur is. Ook voor gas en water kan zo’n profiel gemaakt worden en kunnen bepaalde functies worden geherprogrammeerd.

Multi-site platform

“Een multi-site platform zal toelaten om de gegevens te verzamelen. We kunnen alle gegevens bekijken en met elkaar kruisen. Een businesstool laat toe om hierover te rapporteren en te communiceren. We hebben immers wel 9% op onze energiefactuur gewonnen, maar moeten ook weten waarom. In 2017 legden we objectieven vast voor drie jaar, met 2014 als referentiejaar. Met parameters gaan we een model creëren dat een referentiebasis vormt. Zo kan ik vaststellen dat ik 4% meer verbruikt heb dan in 2015, maar dat dit percentage zou opgelopen zijn tot 6,9% als ik niks gedaan had”, stipt de verantwoordelijke voor Energie-efficiëntie en Milieu aan.

De energieprestaties van de Hive halveerden in 2008 op de oude zetel (320 kWh/m²/jaar passieve en actieve energie-efficiëntie) en bedroegen nog een kwart in 2015 (74 kWh/m²/jaar actieve energie-efficiëntie) en amper een zesde in 2017 (50 kWh/m²/jaar actieve energie-efficiëntie en hernieuwbare energie). Vorig jaar vertegenwoordigden ze 30% minder tegenover 2015  en één derde tegenover 2009 (actieve energie-efficiëntie en hernieuwbare energie). 30% was toe te schrijven aan actieve energie-efficiëntie, 20% aan zonnepanelen en 50% aan geothermie. Hierbij is veel te danken aan een goede organisatie. Gebouwen verbruiken 40% van de energie in de EU. 87% van het Franse gebouwenpark is meer dan drie jaar oud.

“Er is een bepaalde tijd nodig om alles te optimaliseren en goede gewoonten in gebouwen te kweken. De vraag is ook of we nog kunnen doorgaan met de optimalisatie van een gebouw ofwel dat we op een dag op onze limieten stoten. Als je 180 tellers hebt, kan je in elk geval elke ruimte nauwkeurig analyseren en op dit vlak zeer actief zijn”, luidt het. Het bedrijf, dat ook voor Météo France werkt, beschikt over luchtbehandelingskamers en een luchtbehandelingscentrale (Centrale de Traitement d’Air of CTA).

Bertrand Guarinos toont tevens een (stroom)versneller, vergelijkbaar met een kraanregelaar, die het vermogen kan verlagen van 159 over 155 naar 75 W. “Hij kost drie keer meer, maar beschermt de motor en vergt minder onderhoud. Dat is interessant voor een waterdicht huis met luchtbehandeling”, signaleert hij.

Er zijn zes technische lokalen in dit gebouw. Schneider beschikt er over snelheidswisselaars en heeft 93% gewonnen inzake de vloeistofvraag van het gebouw. “We doen aan energiebesparing sinds zes jaar en hebben al 30% energie bespaard voor alle gebouwen in minder dan vijf jaar. We bekijken de plaatsbeschrijvingen, onderzoeken alle mogelijke besparingsplannen en baseren ons op quick wins. Zo beschikken we over 800 pv-panelen op een oppervlakte van 1.300 m², 260 kWc geïnstalleerd vermogen, een jaarlijkse productie van 260 MWh en 10% conventionele consumptie van de Hive. De conversie, supervisie en bescherming worden verzekerd door Schneider Electric. We kunnen een beroep doen op tien UPS (noodstroomvoedingen) Conext CL, een Conext Insight Inverter Solution, stroomonderbrekers en overspanningsbeveiligers. 100% van de geproduceerde energie wordt verbruikt op de site, wat zorgt voor minder verliezen, autonomie, geen elektriciteitsabonnement en zero belastingen”, signaleert de energiespecialist van Schneider Electric.

In België begeleidt de onderneming projecten vanaf het begin, zoals het hospitaal Saint-Luc. Het beschikt ook over een nieuwe generatie open vermogensschakelaars Masterpact MTZ (van 800 tot 6300 A) en over een filter om de energiekwaliteit met 2% te verbeteren. Vandaag is de teller geïntegreerd. Schneider Electric maakt ook noodstroomvoedingen en bewakingscamera’s. Zijn informaticadienst is gespecialiseerd in het afweren van hacking-aanvallen.

In een volgende editie brengen we u het tweede deel van deze reportage over Schneider Electric.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten