Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

SeaMade selecteert DEME voor windpark

Dredging International, GeoSea en Tideway, dochterondernemingen van DEME, hebben belangrijke contracten binnengehaald voor het 487 MW SeaMade-windpark in België. Het project bereikte de financial close op 3 december. De contracten die aan DEME werden toegekend, hebben een totale waarde van ongeveer 500 miljoen €. De bouw van het project is al opgestart waarbij de werken op zee in de zomer van 2019 van start zullen gaan. Beide windparken moeten vóór eind 2020 operationeel zijn.

SeaMade

SeaMade is een combinatie van twee offshorewindprojecten in België, voorheen bekend onder de namen Mermaid (235 MW) en Seastar (252 MW). Voor dit project worden 58 windturbines geïnstalleerd op 40 tot 50 km voor de kust van Oostende. Otary nv heeft het meerderheidsbelang in het SeaMade-project. Via DEME Concessions is de DEME Group één van de aandeelhouders.

De contracten omvatten:

  • Funderingen, turbines en inter-array kabels. Het EPCI-contract (Engineering, Procurement, Construction and Installation) voor de 58 funderingen en de interarray kabels wordt uitgevoerd door Dredging International. De kabels verbinden elke turbine met het offshoresubstation. De fundering is van het type monopile. De windturbines hebben een naafhoogte van 109 m en een rotordiameter van 167 m en zijn de grootste die tot nu toe in de Belgische Noordzee werden geïnstalleerd.
  • Substations. De twee windmolenparken van SeaMade, Mermaid en Seastar, krijgen elk een eigen offshoresubstation dat de geproduceerde elektriciteit verzamelt, omzet van 33 naar 220 kV en exporteert naar het net. Na succesvolle samenwerking in verschillende offshorewindparkprojecten bundelen GeoSea, Engie en Smulders opnieuw hun krachten voor het SeaMade-project. Het partnerschap is verantwoordelijk voor de volledige engineering, inkoop, bouw, het transport, de installatie en de inbedrijfstelling van de twee hoogspanningssubstations.
  • Exportkabels. De windparken worden met twee 220 kV onderzeese hoogspanningskabels aangesloten op het Belgische Modulair Offshore Grid. In een consortium met Hellenic Cables zal Tideway instaan voor de ontwerp-, productie- en de installatieactiviteiten en de aansluiting van de hoogspanningssubstations van de windmolenparken op het Belgisch Modulair Offshore Grid. De exportkabels hebben een gezamenlijke lengte van ongeveer 28 km.

“DEME en onze dochterondernemingen zijn er trots op te kunnen bijdragen aan een duurzame energietransitie in België. We zijn een pionier in de offshorewindmarkt in ons land. We zullen onze gespecialiseerde vloot, kennis en lokale ervaring inzetten om het SeaMade-project efficiënt en veilig uit te voeren en we zullen deze waardevolle ervaring benutten in tal van projecten in en buiten Europa. Na de succesvolle samenwerking voor het Rentel-project zullen we de REBO-site in de haven van Oostende opnieuw als basis gebruiken voor de assemblage, het transport en de installatie van de windturbines. We kijken er ook naar uit om samen met ons sterke partnernetwerk en alle belanghebbenden aan het SeaMade-project te werken en we zijn ervan overtuigd dat onze gecombineerde expertise ook in de toekomst een belangrijke rol kan spelen in de ambitie van België om de offshorewindcapaciteit te verdubbelen tot 4 GW tegen 2025”, stelt ceo en bestuurder  Alain Bernard van DEME.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten