Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Sint-Niklaas bespaart 39% energie via innovatief energieprestatiecontract

Sint-Niklaas zal op tien jaar tijd een energiebesparing van 39% realiseren in negen van de stedelijke gebouwen die meest verbruiken. De stad sloot daarvoor een energieprestatiecontract (EPC) af met Luminus Solutions. Als op het einde van de contractduur de besparing lager is, dan treden boeteclausules in werking.

Ontwerp zonder titel (47)
Stad Sint-Niklaas

Het patrimonium van de stad Sint-Niklaas bestaat uit 156 gebouwen. Om de betaalbaarheid te garanderen wil de stad haar diensten samenbrengen in minder gebouwen. De sites die in het beheer van de stad blijven moeten tegen 2050 echter klimaatneutraal zijn. Het afsluiten van een energieprestatiecontract met Luminus Solutions voor de negen grootste verbruikers past in die strategie. Het gaat over twee sporthallen, twee basisscholen, de academie, de stadsschouwburg, het museum STeM, het politiehuis en het welzijnshuis. De totale vooropgestelde besparing van 39% staat voor een besparing van naar schatting 1 miljoen euro per jaar.

Investeren, onderhouden en monitoren

Luminus Solutions staat in voor de energiebesparende investeringen, het onderhoud en het afregelen van de geplaatste installaties. Ze monitoren het verbruik en zorgen voor de rapportering. Op het einde van de contractduur moet de restwaarde van elk gebouw minstens gelijk zijn aan de waarde bij het begin van het contract. Dat wil zeggen dat de conditie van het gebouw niet slechter mag worden. 

Daarnaast staan er ook comforteisen in het contract. Luminus Solutions kan de verwarming dus niet zomaar uitschakelen om energie te besparen. Ze moet zorgen voor voldoende comfort voor wie in een gebouw werkt of het bezoekt. 

Dit is al afgevinkt

De grootste investeringen gebeuren in de eerste contractjaren, zodat ze meteen kunnen renderen. Sinds 2022 werd bijgevolg al een pakket investeringen van nagenoeg de helft van de contractwaarde gerealiseerd. Zo werden in de Stadsschouwburg de stookplaatsen en luchtgroepen vernieuwd en werd dakisolatie geplaatst. In d’Academies werden naast de stookplaats en de luchtgroepen, ook de ramen en screens vernieuwd. In het SteM werd het dak gerenoveerd en geïsoleerd. Er wordt nu ook energie opgewekt met zonnepanelen. De stookplaats werd er vernieuwd en in de tentoonstellingszaal werd de verlichting en vochtregeling aangepast. In sporthal Witte Molen werd eveneens een nieuwe stookplaats en luchtgroep geïnstalleerd, samen met 208 zonnepanelen. 

Een eerste evaluatie van de twee eerste contractjaren maakt duidelijk dat in de negen gebouwen al 22 procent elektriciteit wordt bespaard, één procent meer dan vooropgesteld. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten