Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Slechts 728 sociale dakisolatiepremies in 2016

Er werden vorig jaar slechts 728 premies uitbetaald voor sociale dakisolatieprojecten. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Renaat Landuyt aan Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Het gemiddelde bedrag van de premie bedroeg 1.764,11 €. In totaal werd vorig jaar 1,28 miljoen € uitbetaald. Dat is maar een fractie van de 6 miljoen € die werd voorzien. Aanvankelijk had de Vlaamse regering de ambitie om 3.000 daken per jaar te isoleren.

dakisolatie

De sociale dakisolatiepremie biedt een mooie financiële stimulans aan eigenaars van dergelijke woningen: voor huurwoningen die bewoond worden door iemand uit de prioritaire doelgroep was in 2016 nog een premie voorzien van 23 € per m², terwijl de standaardpremie slechts 6 tot 8 € per m² bedraagt. Dit jaar bedraagt de sociale dakisolatiepremie nog steeds 20 € per m². Bovendien wordt ook nog een forfaitaire premie voorzien van 200 € per uitgevoerd werk. Wanneer de premie de kosten niet volledig dekt, kan de eigenaar de restfactuur voor 30% fiscaal aftrekken. In de praktijk moet de verhuurder meestal bijna niets opleggen.

“Het blijkt erg moeilijk om verhuurders te stimuleren om te investeren in woningen die ze verhuren op de private huurmarkt. Sinds het ontstaan van de premie in 2012 is er nauwelijks evolutie op te merken in het gebruik ervan. In 2014 vroegen 646 eigenaars een sociale dak-isolatiepremie aan. Drie jaar later blijkt de steunmaatregel nog steeds niet erg populair. Er is met andere woorden nog veel werk aan de winkel om alle huurwoningen energiezuinig te maken tegen 2020”, aldus Renaat Landuyt.

Het zijn vaak kwetsbare gezinnen die noodgedwongen een energieverslindende woning op de private markt moeten huren. Investeren in dakisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsbeglazing kan de energiefactuur drukken. De premie heeft dus ook op het vlak van armoedebestrijding een belangrijke rol te spelen. Een betere bekendmaking van de premie is essentieel, want vele huiseigenaars weten zelfs van het bestaan van de premie niet af.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten