Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Sneller renoveren dankzij 1 miljard euro Vlaams geld

De Vlaamse regering wil het renovatietempo van particuliere woningen fors opvoeren en zal tijdens deze legislatuur nog ruim 1 miljard euro uitgeven aan renovatieleningen en -premies. De steun, die van toepassing is op energiebesparende renovaties na 1 juli 2022, kan de komende maanden aangevraagd worden. Gezinnen kunnen tot 25.000 euro aan premies krijgen. De steun omvat zowel een belangrijke administratieve vereenvoudiging als een pakket aan gerichte en coherente maatregelen. 

Sneller renoveren dankzij 1 miljard euro Vlaams geld (3)
Stephen Andrews Photography
Gezinnen die jaarlijks in totaal tussen 46.170 en 65.960 euro verdienen kunnen 35% van hun renovatiekosten terugbetaald krijgen, tot maximaal 17.500 euro. Wie minder dan 46.170 euro verdient, krijgt de helft van het investeringsbedrag terugbetaald, tot maximaal 25.000 euro. Bijna tweederde van de Vlamingen zou in aanmerking komen voor zo’n premie. 
 
Voor wie jaarlijks meer dan 65.960 euro verdient, zijn er forfaitaire premies. Afhankelijk van het soort renovatie kunnen die oplopen tot 40% van het factuurbedrag, zonder btw. Om in aanmerking te komen voor de premies moet het pand minstens vijftien jaar oud zijn. Voor investeringen in hernieuwbare energie moet de woning minstens vijf jaar vergund zijn. 
 
Voor wie renoveren toch nog te duur vind, kan vanaf 1 september bij één van de 18 Energiehuizen in Vlaanderen ook een aanvraag indienen voor de MijnVerbouwLening. Lage en middeninkomens kunnen een renteloze lening tot 60.000 euro aanvragen. De leningen kunnen worden aangevraagd voor alle werken die in aanmerking komen voor de MijnVerbouwPremie en hebben een terugbetalingstermijn van 10 tot maximaal 25 jaar. 
 
De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) reageert verheugd op de steun die de Vlaamse regering geeft voor energetische renovatie. “Dit betekent een efficiënte ondersteuning van de renovatiemarkt”, zegt directeur-generaal Marc Dillen in een reactie op het nieuws. De bouwsector verwacht dat de combinatie van maatregelen geleidelijk aan tot een sterke stijging van de energetische renovatie-activiteit zal leiden, en dat de capaciteit daardoor ook geleidelijk kan worden opgebouwd. Dat is volgens de VCB ook nodig. Om alle woningen volgens de standaard van 2050 te renoveren, moet het renovatietempo in Vlaanderen drie keer sneller verlopen dan nu het geval is. 
 
Vlaanderen voert in 2023 een renovatieplicht in. Wie een woning koopt met EPC-label E of F moet die binnen vijf jaar energetisch renoveren tot label D. De renovatie-activiteit zal daardoor substantieel toenemen, maar dat zal geleidelijk aan gebeuren naarmate er overdrachten zijn van woningen en naarmate de periode van vijf jaar zal verstrijken. De verwachting is dat de meeste gezinnen geen vijf jaar zullen wachten om hun aangekochte woning energetisch te renoveren. Dat kan door bijvoorbeeld isolatiemateriaal in daken, muren en vloeren of isolatieglas te plaatsen of een warmtepomp te installeren.
 
Op 1 oktober opent het nieuwe eengemaakte aanvraagloket MijnVerbouwPremie waarop alle renovatiepremies worden samengevoegd en waardoor de procedure om premies aan te vragen sterk zal vereenvoudigen. Nu al kan je via de website een simulatie uitvoeren waardoor je kan nagaan op hoeveel steun je zal kunnen rekenen. De administratieve vereenvoudiging bij het aanvragen van premies zal volgens de VCB een schot in de roos zijn. 
 
De Vlaamse Confederatie Bouw zal dit systeem ook bij de bouwbedrijven bekendmaken, en samen met hun een monitoring doen van de snelheid waarmee de particulieren hierop zullen inspelen. “We zullen onze leden ook informeren over alle andere aspecten van het Vlaams renovatiebeleid, zodat zij de draagwijdte kennen van de voorziene premies”, aldus Marc Dillen.
 
 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten