Software zorgt voor snelle en accurate duurzaamheidsbeoordeling
Wie duurzaam wil bouwen, gebruikt duurzame materialen en grondstoffen. Bij nieuwe bouwprojecten of grondige renovatie zet deze tendens zich de jongste jaren sterk door. Om die ecologische voetafdruk te bepalen, wordt gebruik gemaakt van de ‘environmental product declaration’ (epd). Het opstellen van dat epd is echter een complexe en zeer intensieve aangelegenheid.
Een architect, aannemer of bouwheer die duurzame materialen of grondstoffen wil gebruiken, raadpleegt de epd die alle gegevens verzamelt van de impact van bouwproducten op het milieu, het klimaat en de menselijke gezondheid. Zo krijgt hij informatie over de ecologische voetafdruk van een bouwproduct, -proces of -systeem.
Sinds 2014 staan de minimale vereisten waaraan epd’s moeten voldoen in de Belgische wetgeving beschreven, maar voor fabrikanten is het een bijzonder tijdrovende – en dus ook dure – aangelegenheid om zo’n epd samen te stellen. Niet zozeer het document op zich, maar wel het samenstellen van de levenscyclusanalyse (lca) en de beoordeling van de ecologische voetafdruk die de ruggengraat vormen van de epd zijn bijzonder intensief.
Enperas, een gloednieuwe spin-off van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), is erin geslaagd om dat hele proces te digitaliseren. Meer nog: door in simulaties parameters te veranderen, kunnen fabrikanten meteen ook inschatten wat het effect is als ze bepaalde parameters in hun productie veranderen.