Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Spectaculaire plaatsing stalen brugdeel in Antwerpen

In de nacht van vrijdag 8 op zaterdag 9 maart zal staalconstructiebedrijf CSM uit Hamont-Achel aan Post X over de Antwerpse Singel een brugdeel van 44 m lang en 4 m breed monteren.

Spectaculaire plaatsing stalen brugdeel in Antwerpen (2)

Het brugdeel heeft een gewicht van 54 ton en zal met twee telescoopkranen die elk een hefcapaciteit van 250 ton hebben, worden ingehesen. Vanaf vrijdagavond 22 uur zal de Singel in de buurt van het Post X-gebouw voor het verkeer worden afgesloten. Het totale transport heeft een lengte van bijna 50 m en wordt omstreeks middagnacht op de eindbestemming verwacht.

Het transport vertrok donderdagnacht al aan de werkplaatsen van CSM in Hamont-Achel en rijdt via Nederland naar Antwerpen. Het ontwerp van de stalen brug, gemaakt door Ney & Partners, is gebaseerd op origami-vouwkunst en moet voetgangers vanaf Berchem station via een trap vanaf het Ryckaertplein toegang verlenen tot de nieuwe kantoorgebouwen van Post X. Deze gebouwen werden ontworpen door de architecten Stéphane Beel en Jaspers-Eyers. De totale ontwikkeling van het project is in handen van Iret Development.

Begin maart werden de eerste delen van de voetgangersbrug al gemonteerd. Dit gebeurde ruim op voorhand omdat deze geïntegreerd werden in het gebouw. Het nieuwe brugdeel zal ter plaatse aan de reeds aanwezige brugdelen worden gelast. De uiteindelijke lengte van de brug zal dan 110 m bedragen. Het einde van de werkzaamheden is gepland voor mei.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten