Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Stookoliefonds Promaz in werking vanaf 1 april

Eigenaars of gebruikers van een lekkende stookolietank kunnen vanaf 1 april terecht bij de vzw Promaz. De erkenning van het langverwachte stookoliefonds werd gepubliceerd in het Staatsblad. Promaz moet fungeren als erkend stookoliefonds dat eigenaars van lekkende stookolietanks of -leidingen financieel moet ondersteunen en ontzorgen op kosten van de sector.

Stookoliefonds Promaz in werking vanaf 1 april
“Na bijna twintig jaar onderhandelen met de stookoliesector kunnen de eigenaars van lekkende stookolietanks eindelijk financieel ondersteund worden bij de sanering van hun gronden. Dat is geen dag te vroeg”, aldus Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
Lekkende stookolietanks van gezinnen kunnen een grote ravage aanrichten: aan de bodem en het grondwater, maar ook aan de financiële situatie van het gezin in kwestie. Naar schatting telt Vlaanderen tussen 6.000 en 9.500 particuliere lekkende stookolietanks.
 
Touwtrekken

Na bijna twintig jaar van getouwtrek tussen de stookoliesector en de overheid met onder meer ingebrekestellingen van de sectororganisaties tot gevolg, werd eind vorig jaar de vzw Promaz officieel erkend door de Interregionale Bodemsaneringscommissie (IBC). Die erkenning werd nu gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Ook de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) is verheugd dat het stookoliefonds bijna van start kan gaan.

Het fonds moet vanaf 1 april 2022 volledig operationeel zijn. Vanaf dan staat de sector dus in voor de sanering van vervuilde gronden door lekkende stookolietanks bij particulieren. Mensen die met zo’n verontreiniging worden of werden geconfronteerd, hebben drie jaar de tijd om een aanvraag tot vergoeding in te dienen.

“Met het in werking treden van Promaz is er eindelijk een oplossing in zicht voor de duizenden lekkende stookolietanks in Vlaanderen. Een bodemsanering is immers een dure aangelegenheid en gezinnen kunnen die kosten vaak niet alleen dragen. Eindelijk kan nu een beroep worden gedaan op het stookoliefonds, dat de uitvoering en financiering van de bodemsanering voor zijn rekening neemt”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Terugvordering

In afwachting van de officiële start in april, kunnen de mensen zich reeds aanmelden op www.promaz.be. Van zodra het fonds operationeel is, neemt Promaz met hen contact op om een dossier te openen. Als gedupeerden toch al een sanering hebben laten uitvoeren en die zelf hebben bekostigd, kunnen zij een aanvraag doen tot terugvordering

Voor de financiering kan Promaz eerst terugvallen op een overschot van ongeveer 120 miljoen € in Bofas, een gelijkaardig fonds dat in het verleden werd opgericht om de verontreiniging door tankstations te saneren. Er wordt dus op dit moment geen extra financiële bijdrage gevraagd aan de burger bij de aankoop van stookolie, zoals de sector initieel met federaal minister Van der Straeten afsprak. De Interregionale Bodemsaneringscommissie (IBC) vond dat erg voorbarig en wees dat af.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten