Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Stroomvloed plaatst zonnepanelen op drie daken van gemeente Zulte

De gemeente Zulte en coöperatieve Stroomvloed slaan de handen in elkaar om gemeentelijke gebouwen te verduurzamen.  Stroomvloed krijgt drie daken ter beschikking door de gemeente om daarop pv-installaties te plaatsen die eigendom zijn van de inwoners van de gemeente.

IMG_8500
De gemeente Zulte wil mee de uitdaging aangaan om de CO2-uitstoot te verlagen. “Bij dit ambitieuze plan willen we alle verenigingen, bedrijven en gezinnen kortom betrekken. Het was voor de gemeente dan ook een bewuste keuze om hierbij een burgercoöperatie te betrekken”, zegt schepen van Milieu Frederic Hesters. Stroomvloed wordt partner in dit project, nadat zij het meest gunstige voorstel formuleerden tijdens tijdens de gunningsprocedure die werd georganiseerd door Veneco.
 
Een burgercoöperatie is een groepering van burgers die eigenaar zijn van alle projecten die door de burgercoöperatie worden gerealiseerd.  Dit betekent dat deze burgers ook beslissen over wat wordt gedaan met de winst van deze projecten. Stroomvloed is hoofdzakelijk actief in de zuidelijke regio van Oost-Vlaanderen.
 
In de eerste fase van de samenwerking worden drie zonnedaken gerealiseerd: op de sporthal (foto), het ontmoetingscentrum en het nieuwe gedeelte van de gemeenteschool. In totaal 376 panelen voor een jaarlijkse opbrengst van 125.200 kWh, het verbruik van 36 gemiddelde Belgische gezinnen. Hiermee wordt de CO2-uitstoot met 57,6 ton per jaar verminderd en daalt de elektriciteitskost van de gemeente met afgerond 9.000 € per jaar.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten