Technieken voor de energetische renovatie van muren
De energetische renovatie van muren bestaat er doorgaans in hun thermische-isolatieprestaties te verbeteren en de graad van luchtdichtheid te verhogen, voornamelijk ter hoogte van de aansluitingen met het schrijnwerk. Om een goed isolatieniveau te behalen, moeten er een of meerdere lagen van in totaal 12 tot 20 cm dik toegevoegd worden.
Belangrijkste technieken
De na-isolatie van een bestaande spouwmuur wordt beschreven in de TV 246. Het gaat hier om een relatief goedkope en rendabele techniek die maar weinig hinder teweegbrengt tijdens de werken. Doordat de ingespoten isolatie vaak slechts 5 tot 6 cm dik is, vormt deze techniek doorgaans slechts een voorafgaandelijke stap in afwachting van de toepassing van een performanter isolatiemateriaal.
Het isoleren langs de binnenzijde (zie de Buildwise-artikels 2012/4.16 en 2013/2.4) brengt een aantal risico’s met zich mee die zorgvuldig beoordeeld moeten worden, zoals de moeilijkheid om bepaalde koudebruggen weg te werken. Naast de warmteverliezen die erdoor veroorzaakt worden, dient men tevens rekening te houden met het feit dat de aanwezigheid van koudebruggen het risico op condensatie en schimmelvorming verhoogt.
Het isoleren langs de buitenzijde treft men voornamelijk aan bij:
- geïsoleerde gevelbekledingen (TV 243, Buildwise-artikel 2014/4.8)
- ETICS, hetzij bepleisteringen (TV 257) of harde bekledingen op buitenisolatie (TV 279).
Een isolatie langs de buitenzijde geniet de voorkeur, aangezien zij op hygrothermisch vlak gunstiger is (behoud van de thermische massa van de muur in het beschermde volume, beperking van het condensatierisico ...). Bovendien beschermt zij de draagmuur tegen de klimatologische belastingen. Tot slot blijft de in de ruimten ondervonden hinder tijdens de werken beperkt (zie afbeelding 1).
Technische diagnose
In de referentiedocumenten worden er verschillende controlepunten vermeld, in het bijzonder met betrekking tot de stabiliteit van de muur en de aanwezigheid van vocht of andere schadevormen (vorst, barsten ...).
Gebeurlijke vochtproblemen mogen nooit louter weggemoffeld worden. De muurvoeten moeten steeds voorzien zijn van de nodige vochtwerende schermen of geïnjecteerd worden.
De na-isolatie van een spouwmuur en de isolatie langs de binnenzijde vergen een systematische studie van de blootstelling van de gevel aan de weersomstandigheden.
Het aanbrengen van een isolatie langs de buitenzijde kan een oplossing bieden voor vochtproblemen als gevolg van waterinfiltraties via de gevel en voor vorstschade.
Aansluitingen
Hoewel bouwknopen volgens de regelgeving enkel in aanmerking genomen moeten worden bij nieuwbouw, kan men niet ontkennen dat de zorg waarmee ze behandeld worden een aanzienlijke invloed heeft op de kwaliteit van de energetische renovatie.
Muurvoet
In het geval van een isolatie langs de buitenzijde van een bestaande muur, vereist de muurvoet de uitgraving van de grond die in contact staat met de muur tot op een diepte van zo’n 40 à 50 cm en de plaatsing van een vochtbestendige isolatielaag (zie afbeelding 2).
Indien een isolatie langs de buitenzijde niet mogelijk is en men teruggrijpt naar een isolatie langs de binnenzijde, dan is de zorgvuldige behandeling van de knoop niet zo vanzelfsprekend.
Combinatie van technieken
De combinatie van de na-isolatie van de luchtspouw en het aanbrengen van een isolatie langs de binnenzijde kan een interessante oplossing vormen, aangezien beide technieken toelaten om verschillende koudebruggen weg te werken.
Ter hoogte van de vloer compenseert de isolatie van de luchtspouw vaak de afwezigheid van isolatie langs de binnenzijde. Ter hoogte van de latei van de opening gaat deze redenering op in omgekeerde richting.
Samenvatting van een artikel verschenen op de pagina’s 18-19 van het Buildwise Magazine 2016/1. Enkel het originele Buildwise-artikel geldt als referentie.
Gevels zijn een belangrijk onderdeel van de gebouwschil en zijn vaak slecht geïsoleerd. Er bestaan verschillende gevelisolatietechnieken en voor elke situatie is er een aangepaste oplossing te vinden. Door hun gevels te isoleren, kunnen je klanten aanzienlijk besparen en tegelijkertijd hun thermisch comfort verbeteren.
Om je hierbij te begeleiden, heeft Buildwise alle informatie over het na-isoleren van spouwmuren, het isoleren langs de buitenzijde en het isoleren langs de binnenzijde van bestaande gebouwen op één plek samengebracht. Bij elke oplossing staan de details, de voordelen en de beperkingen vermeld en wordt er advies gegeven over de voorafgaandelijke diagnose van de te isoleren muren. Voor meer informatie verwijzen we naar https://buildwise.direct/technieken-gevelisolatie-campagne.