Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

‘Tegen 2025 enkel nog elektrische bussen’

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil dat er tegen 2025 in de dertien Vlaamse centrumsteden enkel nog gebruik gemaakt zal worden van volledig elektrische bussen.

elektrische bus
“Dat is een ambitie die we als Open Vld volledig onderschrijven, maar uit een recente schriftelijke vraag blijkt dat er nog heel wat stappen ondernomen moeten worden voordat deze ambitie gerealiseerd is”, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen.

Testen

In eerste instantie zullen er tegen het laatste kwartaal van 2019 drie startprojecten komen voor elektrische bussen in Leuven, Gent en Antwerpen. De eerste twee lopen momenteel op schema, enkel in Antwerpen is er nog geen duidelijkheid over de exacte route die de elektrische bussen moeten volgen.

Snellaadstations

“Het grote probleem voor elektrische bussen is de laadinfrastructuur. Deze moet nog volledig vanaf nul opgebouwd worden zodat bussen via snellaadstations aan haltes opgeladen kunnen worden terwijl passagiers op- en afstappen, zodat elk voertuig met een voldoende grote actieradius kan opereren zonder te lang stil te staan”, aldus Keulen. “Dat er in eerste instantie drie testprojecten in drie verschillende steden komen is een logische eerste stap, alleen zullen deze pas eind 2019 operationeel zijn terwijl de minister wel in 2025 reeds in elke Vlaamse centrumstad uitsluitend elektrische bussen wil inzetten. Er moet bijgevolg nog heel wat laadinfrastructuur gerealiseerd worden door de wegbeheerder en er moeten niet te vergeten ook nog heel wat elektrische bussen gekocht worden door De Lijn. Het is een ambitie van minister Weyts die we als Open Vld volledig steunen, maar er zullen nog enkele tanden bijgestoken moeten worden om 2025 te halen”, stelt Marino Keulen.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten