Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Vandaag telt Vlaanderen ongeveer 30.000 verlichtingspalen langs de autosnelwegen. 40% daarvan zijn op dit moment al uitgerust met ledverlichting. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gevraagd om tegen 2027 ook de overige installaties van gasontladingslampen te vervangen door led. In het regeerakkoord was eerder 2030 vooropgesteld als streefjaar. De ombouw zal Vlaanderen 25 miljoen euro kosten.

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen
RECO
De ledverlichting langs autosnelwegen zal zorgen voor meer dan een verdubbeling van de besparing, namelijk 4 GWh/jaar, goed voor zowat 1,4 miljoen euro per jaar. Ledverlichting heeft ook het voordeel dat je heel gericht het verlichtingsniveau kan aanpassen aan de werkelijke omstandigheden. Zo kan er nu al voor 40% van de verlichting vanop afstand gekozen worden om groepen verlichtingstoestellen uit of in te schakelen, uiteraard steeds in functie van de verkeersveiligheid. Na de grote ledoperatie zal er individueel gestuurd kunnen worden en hoeft er niet langer gekozen te worden tussen aan of uit, maar kan er gericht worden gedimd.
 
Begin november werd ook het startschot gegeven voor de grote ‘verleddingsoperatie’ langs de Vlaamse gewestwegen.  Hier gaat het om een investering van 84,5 miljoen euro die ervoor moet zorgen dat in 2025 alle verlichting op onze gewestwegen gebeurt door ledverlichtingstoestellen. Het gaat om 5.600 km gewestwegen, goed voor de ombouw van 78.000 verlichtingspalen. Dat zou een besparing opleveren van 17,5 GWh op jaarbasis. Op dit moment is ongeveer 20% van de verlichting op gewestwegen al omgevormd naar led.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten