Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Thuisbatterij vermijdt stroompieken op elektriciteitsnet

Voor het eerst is in detail berekend welk effect een thuisbatterij heeft op het elektriciteitsverbruik van een Belg. Het energiebedrijf Eneco kreeg toegang tot de gedetailleerde gebruiksgegevens van een Tesla Powerwall-eigenaar, exact één jaar na de lancering van het toestel in België. Een gezin met een eigen batterij kon in de periode van september tot maart meer dan dubbel zoveel van de opgewekte energie zelf gebruiken, met als extra gevolg dat het elektriciteitsnet bovendien met 58% werd ontlast.

Thuisbatterij vermijdt stroompieken in elektriciteitsnet (1)

Terwijl bij bezitters van zonnepanelen de teller ‘s avonds druk blijft draaien, gebruiken de eigenaars van een thuisbatterij ook na zonsondergang hun eigen, zelf opgewekte stroom. Dat is het principe achter de Tesla Powerwall, die een jaar geleden in België werd gelanceerd. Het principe is nu voor het eerst ook in cijfers te vatten, na een analyse van gebruiksgegevens die door een Tesla Powerwall-eigenaar ter beschikking werden gesteld aan Eneco, één van de bedrijven die de Tesla Powerwall in België verdeelt. Uit de cijfers blijkt duidelijk hoe belangrijk thuisopslag is voor de duurzame toekomst van de stroomvoorziening in België.

“Als we volledig willen overstappen op groene energie is het niet alleen belangrijk dat we zelf energie opwekken, maar ook dat we die energie zelf gebruiken. Thuisbatterijen zijn dan nodig en maken in onze ogen daarom onlosmakelijk deel uit van een installatie met zonnepanelen. Het is beter voor het elektriciteitsnet en beter voor je eigen portemonnee”, stelt Christophe Degrez, ceo van Eneco België.

Eneco ziet veel mogelijkheden, zeker in combinatie met platforms in de woning die de energiehuishouding regisseren. De Tesla Powerwall wordt opgeladen gedurende de dag, wanneer de zon gratis energie levert. Op dat ogenblik is het energieverbruik van een huishouden doorgaans laag, maar dankzij batterijopslag kan die gratis opgewekte zonne-energie later aangewend worden wanneer de zon niet schijnt. De meeste mensen zijn van ’s avonds tot de ochtend thuis waardoor de opgeslagen energie bijvoorbeeld kan gebruikt worden om televisie te kijken of de was te doen.

Meer rendement

“Op termijn is het de bedoeling om in de Belgische huishoudens met een platform te kunnen werken dat de batterij, de zonnepanelen en de elektrische apparaten met elkaar verbindt om aan te geven of er bijvoorbeeld voldoende zonne-energie beschikbaar is om de vaatwasser gratis te laten draaien. Dankzij een groter aandeel van zelfopgewekte zonne-energie in het eigen verbruik halen consumenten meer rendement uit hun zonnepanelen terwijl ze het eigen energieverbruik fors verduurzamen”, aldus Degrez.

De Powerwall-data van Tom Nijsen en Katrien Swennen uit Kermt tonen aan dat het gezin sinds september al 42 dagen volledig van de batterij heeft kunnen leven en dat tijdens de donkerste dagen van het jaar. Hun huis draaide in die periode dagen aan een stuk volledig op eigen kracht en ook op andere dagen werd het elektriciteitsnet fors ontlast. De batterij zorgde voor 58% minder activiteit op het stroomnet en meer dan dubbel zoveel rechtstreeks verbruik van de zelf opgewekte stroom.

“Met de Tesla Powerwall kan ik de opgewekte elektriciteit ook echt zelf gebruiken. Zo help ik tevens voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt: indien iedereen in mijn straat zonnepanelen zou leggen en die energie gewoon naar het net zou sturen, zou het elektriciteitsnet op zonnige dagen in de problemen komen”, zeggen Tom Nijsen en Katrien Swennen.

“Eneco is met dit project begonnen met een duidelijke visie: opslag is een essentieel onderdeel van het duurzame elektriciteitsnet van de toekomst. We maakten ons geen enkele illusie over onmiddellijke verkooprecords: op dit moment zijn er, behalve de besparing op het prosumententarief dat eigenaars van zonnepanelen moeten betalen, weinig financiële stimuli om in een thuisbatterij te investeren. De huidige regelgeving beperkt vooralsnog verdere marktpenetratie van nieuwe technologie zoals opslag”, verklaart Degrez.

Slimme meters

“De overheid kan zeker nog meer doen om van de thuisbatterij een echt onderdeel te maken van de energietransitie. De batterij moet een centrale plaats krijgen in het wettelijke kader om ze aantrekkelijk te maken voor de eigenaars. Zij ontlasten er immers het elektriciteitsnet mee, waardoor minder investeringen nodig zijn.

Ook als binnenkort de slimme meters worden geïnstalleerd, zal de Powerwall zijn nut bewijzen. Dan zal het voor de klant immers mogelijk worden om elektriciteit te kopen of te verkopen op de markt wanneer de prijzen interessant zijn. Als de prijs hoog is op de markt ben je niet verplicht elektriciteit aan te kopen, want je kan stroom verbruiken uit je batterij. Dat is het ideale scenario: de klant als producent”, aldus de ceo van Eneco.

In Nederland, waar de minister van Economische Zaken al eerder wees op het belang van thuisopslag, heeft Eneco een project lopen waarbij Powerwalls instaan voor de balancering van het net. Via ‘Crowdnett’ vangen zij de pieken en dalen in het energieverbruik op, waardoor minder nood is aan vervuilende kolencentrales om het net in balans te houden. In ruil voor een vergoeding zouden eigenaars hun Tesla Powerwall ter beschikking kunnen stellen.

“We voeren hiervoor ook in België intensief overleg met de verschillende regulatoren en netbeheerders. De impact van thuisopslag in de verduurzaming van onze energie verdient een vergoeding”, besluit Christophe Degrez.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten