Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Toegenomen investering in bodemsaneringen, nieuwe kansen voor verontreinigde terreinen

Uit nieuwe data uit de bodemdatabanken blijkt dat het aantal bodemonderzoeken en -saneringsprojecten in 2024 flink toegenomen is. Het voorbije jaar steeg het aantal beschrijvende bodemonderzoeken met meer dan 12% tegenover 2023. De geraamde investeringen die gepaard gaan met nieuwe, goedgekeurde bodemsaneringsprojecten steeg met 41% op de private markt en met 10% voor de ambtshalve saneringsprojecten die door de OVAM gebeuren.

BKBC - 2025-06-27T115057.556
OVAM

Dergelijke investeringen zijn belangrijk voor Vlaanderen, aangezien de aanpak van verontreinigde sites nieuwe kansen biedt voor verontreinigde en verwaarloosde terreinen. Denk aan nieuwe woongebieden, bedrijfsterreinen of zelfs natuurgebieden of circulaire hubs. Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns reageert tevreden op de cijfers. “Deze stijging in investeringen toont dat onze aanpak werkt. Door verontreinigde gronden aan te pakken, beschermen we niet alleen onze leefomgeving, maar creëren we ook nieuwe kansen voor wonen, ondernemen en natuur. In een regio waar de open ruimte schaars is, is het essentieel dat we slim omgaan met elke vierkante meter.”

Kwart miljard euro investeringen

Eind 2024 waren 51.665 van de +/- 85.000 risicogronden in Vlaanderen onderzocht. Risicogronden zijn gronden waar in het verleden activiteiten uitgevoerd zijn die mogelijk tot bodemverontreiniging geleid hebben, denk aan fabrieken, tankstations, … Vlaanderen wil al deze risicosites onderzocht hebben en waar nodig de bodemsanering opgestart hebben tegen 2036.

In ongeveer 30% van de gevallen blijkt na onderzoek dat er een saneringsaanpak nodig is. Alles samen werden al ongeveer 17.000 bodemsaneringsprojecten goedgekeurd die uitgevoerd zijn of die vandaag nog in uitvoering zijn.

In 2024 namen de investeringen in bodemsanering sterk toe t.o.v. 2023. Vanuit de private markt (de saneringsplichtigen) werden er 177 bodemsaneringsprojecten ingediend die goedgekeurd werden door de OVAM. Alles samen zijn ze goed voor een geraamde investering van 226 miljoen euro, een toename met 41% t.o.v. 2023. De OVAM zelf startte 100 bodemsaneringsprojecten op. (Bijvoorbeeld wanneer de saneringsplichtige ‘onschuld’ kan aantonen, bij falingen, … ) Deze dossiers zijn goed voor een investering van 34,7 miljoen euro.

Oude gronden, nieuwe kansen

Deze investeringen zijn goed nieuws. In de eerste plaats uiteraard voor onze leefomgeving en de kwaliteit van onze bodem. Maar de aanpak van verontreinigde en verwaarloosde gronden biedt ook andere voordelen. Vlaanderen is een dicht bevolkte regio met een rijk industrieel verleden. De beperkte beschikbare ruimte die we hebben, moet tal van functies vervullen: natuur, landbouw & voedselproductie, recreatie, wonen, ondernemen, … Om de open ruimte maximaal te vrijwaren, hebben we er dus alle belang bij om oude gronden zo veel mogelijk te ‘recycleren’ en ze nieuwe kansen te bieden. Die aanpak bracht de OVAM, n.a.v. het dertigjarig bestaan van het Bodemdecreet, in beeld in de documentaire 'Oude gronden, nieuwe kansen' te bekijken via onze website. Voor wie zich nog meer in de materie wil verdiepen is er ook een whitepaper, brochures en een podcast ter beschikking.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten