Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Toekomstige hotspot circulaire economie klaar voor nieuwe fase

De Potterij en het kantoorgebouw aan het Kardinaal Mercierplein in de binnenstad van Mechelen worden vanaf augustus omgevormd tot de Impact Factory, een locatie voor innovatie en circulaire economie. Vooraleer de renovatiewerken van de twee leegstaande panden beginnen, worden saneringswerken uitgevoerd op de site. De volledige vloerplaat wordt afgebroken en weggevoerd, waarna er een gedeeltelijke ontgraving zal plaatsvinden. In het gebouw wordt de toplaag van de vervuilde grond verwijderd en zal een injectie gebeuren om de biologische afbraak te stimuleren. Ook worden er meerdere diepe filters geboord ter voorbereiding van een volgende fase van de saneringswerken. Alvorens de nieuwe betonnen vloerplaat wordt gegoten, wordt een luchtdrain en een volledig luchtdichte folie geplaatst. Het einde van deze fase van de saneringswerken is in juni voorzien.

Toekomstige hotspot circulaire economie klaar voor nieuwe fase

In augustus start de renovatie. Miss Miyagi uit Leuven treedt op als projectcoördinator. De renovatiewerken duren tot eind 2024. Beide panden worden met elkaar verbonden waarbij een nieuwe centrale toegang wordt gecreëerd. Aan de achterzijde, op de huidige parking van het woonzorgcentrum, zal een uitbreiding het kantoorgebouw fysiek verbinden met een nieuw aan te leggen plein. Hier komt, aan een binnentuin, de nieuwe voorzijde van het project en sluit men aan op de ontwikkeling van het achtergelegen terrein. 

Er worden in de Impact Factory kantoren, ateliers, een workshop- en eventruimte en een daktuin voorzien. De ontwikkeling van Impact Factory mag rekenen op een Europese EFRO-subsidie van 1.403.246 euro en kreeg ook 848.540 euro steun van de Vlaamse overheid. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!


Bouwprojecten