Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Toyota zoekt 2.000 inwoners voor stad van de toekomst

Autofabrikant Toyota wil aan de voet van de vulkaan Fuji in Japan een stad bouwen waar nieuwe technologieën kunnen worden uitgeprobeerd. De stad die de naam Woven City krijgt, zal ruim 70 ha groot zijn, volledig op waterstoftechnologie draaien en dienstdoen als proeftuin voor tests met robotica en artificiële intelligentie. Tweeduizend mensen zullen er effectief gaan wonen, al kan dat aantal later nog worden uitgebreid.

Toyota zoekt 2.000 inwoners voor stad van de toekomst (10)

De autobouwer kondigde het futuristische project aan tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, de grootste technologie- en elektronicbeurs ter wereld waar producenten ieder jaar hun nieuwste technische snufjes en ideeën lanceren.



Het ontwerp van de teststad werd toevertrouwd aan het bekende en veelvuldig bekroonde Deense architectenkantoor Bjarke Ingels Group (BIG) dat vestigingen heeft in Kopenhagen, New York, Londen en Barcelona. Bij BIG werken architecten, ontwerpers, stedenbouwkundigen, landschapsprofessionals, interieur- en productontwerpers, maar ook onderzoekers en uitvinders. Het kantoor is momenteel betrokken bij een groot aantal projecten in Europa, Noord-Amerika, Azië en het Midden-Oosten.

Toyota wil de stad van de toekomst realiseren op de site van een oude autofabriek. De bedoeling is dat er tweeduizend mensen komen wonen in houten huizen die worden voorzien van de nieuwste elektronica en technologie om de woonomgeving en het leven van de bewoners zo comfortabel mogelijk te maken.



De naam Woven City verwijst naar de geschiedenis van het bedrijf dat ooit begon als producent van weefgetouwen, maar ook naar de toekomstige stad waar drie verschillende straattypes op vernuftige wijze in elkaar vloeien zodat alles voor iedereen goed bereikbaar is. Elke straat is ontworpen voor een bepaald type mobiliteit: snelverkeer, vervoer met lagere snelheden zoals elektrische steps en ten slotte voetgangerspromenades met een parkachtige uitstraling.

De stad moet volledig duurzaam worden gebouwd, met zo veel mogelijk toepassing van hout. Dat wordt verwerkt met een mix van traditionele Japanse timmertechnieken en de modernste robotica. Op de daken worden zonnepanelen geplaatst die de kern vormen van het energiesysteem van Woven City.  Sensoren, apparatuur en robots in de woningen worden uitgerust met kunstmatige intelligentie en houden zowel de veiligheid als de gezondheid van de bewoners in de gaten.



De plannen van Toyota voor deze super smartcity zijn nog erg prematuur. Wie er gaat wonen of hoe de toekomstige bewoners zullen geselecteerd zullen worden is evenmin duidelijk.

De autofabrikant opende alvast een speciaal platform om in contact te komen met partijen die beschikken over bijzondere technologie of bezig zijn met producten die een plek verdienen in deze stad van de toekomst die als het ware zal fungeren als een soort praktisch testlaboratorium. Toyota noemt het een 'urban incubator'. In principe wordt de  eerste steen volgend jaar gelegd.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten