Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Tuinaannemers slachtoffer van droogte

Voor vakantiegangers is dit een prachtige zomer, maar vele tuinaannemers wachten angstvallig af hoeveel de hitte van de voorbije weken en de daarmee gepaard gaande droogte hen zal gaan kosten.

gazon droog
Aniko G Enderle - stock.adobe.com

Talrijke recent ingezaaide of aangeplante grasperken, bloemen, struiken en bomen hebben de hittegolven en het bijhorende sproeiverbod niet overleefd. Door de droogte moeten tuinaannemers heel wat pas gezet groen vervangen. Daar hebben de meesten geen verzekering voor.

Bij openbare werken is doorgaans ‘één jaar plantgarantie’ verplicht, waarbij tuinaannemers garanderen dat ze de planten, bomen of struiken die het eerste jaar na aanplanting niet overleven zullen vervangen. Heel wat tuinaannemers proberen met een dergelijke garantie ook particuliere klanten te overtuigen om met hen te werken. Dat dreigt de groensector nu heel wat geld te kosten.

Hoe groot de schade is, zal pas de komende weken duidelijk worden. Bovendien is het niet eens zeker dat de hete zomer al helemaal voorbij is. Naast het plantgoed, doorgaans goed voor ongeveer een kwart van de factuur, draaien tuinaannemers ook op voor de extra werkuren om het uitgedroogde groen te vervangen, zonder dat ze daarvoor betaald worden. Dat dreigt financieel flink door te wegen.

Bovendien liggen de inkomsten door de hitte van de jongste weken sowieso al lager. Geen zinnig mens heeft vorige maand immers planten of struiken in de grond gestopt. Ook maaiwerken zijn vrijwel nergens uitgevoerd. Naast de gespecialiseerde tuinaannemer zijn ook gewone bouwbedrijven steeds vaker betrokken bij het aanplanten van groen aan en rondom gebouwen. Indien de uitvoeringstermijn of de opdrachtgever het toelaten, werden dergelijke werken de voorbije weken uitgesteld om uitdroging van de planten te vermijden. Als dat niet gebeurde dreigt binnenkort de rekening te volgen.

Een verzekering tegen dergelijk onheil lijkt niet voor de hand te liggen. Het gebeurt slechts uitzonderlijk dat een groenaannemer zich hiervoor verzekert. Het risico is erg moeilijk te voorspellen waardoor de premies zo hoog liggen dat het niet interessant is om hiervoor een verzekering te nemen, klinkt het in de sector. De kans op een tussenkomst van het Rampenfonds is klein. Voor de landbouw wordt dit fonds bij uitzonderlijke weersomstandigheden weleens aangesproken, voor tuinaannemers is dat veel minder evident.

De Belgische Federatie voor Groenvoorzieners raadt tuinaannemers aan in de toekomst de plantgarantie af te zwakken in de kleine letters van het contract. Een mogelijkheid zou zijn daarin te bepalen dat de garantie niet geldt in uitzonderlijke situaties zoals een lange droogteperiode. Maar bij openbare werken is dat echter geen optie: het standaardbestek legt 100% van het risico hoe dan ook bij de aannemer.

Recent trok ook de Vlaamse Confederatie Bouw aan de alarmbel omdat de opeenvolgende hittegolven en de aanhoudende droogte de opstart van bouwactiviteiten na de bouwvakantie bemoeilijken (zie Bouwkroniek van 10 augustus, blz. 13). Het gaat om een aanzienlijk productiviteitsverlies vanwege de specifieke weersomstandigheden en het tekort aan water. Het overgrote deel van de bouwbedrijven heeft specifieke maatregelen tegen de hitte genomen. 

Een groot knelpunt blijkt het storten van beton te zijn en de verwerking van cementgebonden materialen omdat die te snel drogen. Ook funderingswerken worden aanzienlijk bemoeilijkt aangezien het beton kan scheuren. Een concreet voorbeeld is het oveneffect van werken in een betonkelder onder het straatniveau zonder kans op een bries. Daarbij komt de continue weerkaatsing van de zon op wanden en bekistingspanelen, wat leidt tot een stijging van de temperatuur met meer dan 10° C.

Dit speelt ook roofing- en pur-isolatiewerken parten, evenals het lijmen van bakstenen, het kleven van slabben en dichtings- en kitwerken. Aannemers van dakwerken en afwerkingen allerhande, zoals schilder- en terraswerken, gevelreiniging, het plaatsen van aluminiumramen en -deuren, het slopen van daken en het verwijderen van asbestleien hebben de jongste weken eveneens vertraging opgelopen. Dergelijke werkzaamheden kunnen moeilijk in de schaduw worden uitgevoerd, met een lager werkritme als gevolg. Gelukkig overspande de bouwvakantie een gedeelte van de hitteperiode.

De Vlaamse Confederatie Bouw vraagt opdrachtgevers begrip te hebben voor de gevolgen van de extreem warme zomer, zoals een langere opleveringstermijn. Onder meer wegenwerken kunnen meer tijd vergen waardoor ook de verkeershinder langer aansleept. 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten