Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Twee nieuwe warmtekrachtkoppelingen in het Jubelpark

Om de milieu-impact te verminderen van de energieproductie voor de gebouwen op de Jubelparksite in Brussel zal Sibelga de bestaande warmtekrachtkoppelingen vervangen. Dit project volgt op de uitstekende resultaten die verkregen werden via de eerste overeenkomst, die eind 2024 ten einde loopt.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-23T134718.323
Schmitt-GlobalView

Dankzij de inwerkingstelling van de bestaande wkk in oktober 2014 heeft de installatie tot nu toe een totale besparing op de verwarmingsfactuur mogelijk gemaakt van meer dan één miljoen euro en een jaarlijkse besparing van de CO2-uitstoot met 730 ton. Het opvolgcontract voorziet een certificering van de installatie vóór 1 januari 2025 en een erfpacht van tien jaar.

Het doel van de Regie der Gebouwen is om op efficiëntere en duurzamere wijze de nodige energie te produceren voor de werking van de overheidsgebouwen die ze beheert. Sibelga krijgt als eigenaar van de warmtekrachtkoppelingseenheid de groenestroomcertificaten, in ruil voor de vervanging van de bestaande warmtekrachtkoppelingen en de werkingskosten (aankoop van gas, onderhoud, verzekeringen, enz.). De elektriciteit die wordt opgewekt, zal in het distributienet geïnjecteerd worden.

“Door deze overeenkomst met Sibelga zorgen we voor een milieuvriendelijk beheer van openbare gebouwen, met respect voor het Belgische erfgoed”, zegt Mathieu Michel, staatssecretaris van de Regie der Gebouwen. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten