Ultramoderne technieken voor snelgroeier in waterzuivering
Onlangs verhuisde de firma Pantarein Water naar een ruim, functioneel pand in de industriezone aan de Egide Walsschaertsstraat 22L in Mechelen. Een hedendaags industrieel pand, casco aangekocht, werd optimaal ingericht, en voorzien van de modernste technieken op het vlak van hvac en sanitair.
Deze jonge, snelgroeiende onderneming ontwikkelt groene waterzuiveringsoplossingen voor de industrie, door gebruik te maken van de nieuwste technologieën. Waterhergebruik, energie-efficiëntie en kostenbesparing staan centraal voor dit bedrijf dat sterk inzet op eigen onderzoek, ontwikkeling en demonstratie. Met een vijfentwintigtal medewerkers wordt een gestage, maar controleerbare groei gerealiseerd.
Tot de klanten behoren industriële bedrijven, afkomstig uit diverse sectoren, zoals agrofood (onder meer brouwerijen), textiel, chemie, stortplaatsen' Het gebouw in de Mechelse industriezone waarin Pantarein Water recent zijn intrek nam, omvat zowel een kantoorgedeelte (900 m²) als logistieke ruimtes. Deze laatste zijn goed voor een totale oppervlakte van ongeveer 1.500 m². Het gebouw rust op een stalen structuur, is bekleed met zwarte gevelelementen en voorzien van aluminium schrijnwerk en grote glaspartijen. Een gebouw met een industriële look, aan de binnenzijde blijven de betonwanden dan ook bewust zichtbaar.
Om het imago van duurzaam en 'groen' bedrijf extra kracht bij te zetten, lieten ondernemers Wim Mariën en Piet De Langhe niets aan het toeval over. Zo werd het platte dak van het gebouw nog extra geïsoleerd. Met het oog op optimale energiezuinigheid werd onder meer een lucht/water warmtepomp geïnstalleerd (zie verder). Voor volgend jaar staat het plaatsen van zonnepanelen op de agenda.
Technologiegedreven
'In dit industriële pand - dat een tweetal jaar geleden werd gebouwd - huurden we reeds een logistieke ruimte', aldus Wim Mariën, één van de drijvende krachten achter Pantarein Water. 'Gezien het feit dat we op deze locatie de mogelijkheid hadden om al onze activiteiten samen te brengen, hebben we het volledige gebouw - casco - gekocht. Ook de andere delen van het gebouw waren verhuurd, maar komen binnenkort vrij, en kunnen we mee integreren in ons concept. Terwijl de meeste kmo's op zoek zijn naar een gebouw met grote logistieke ruimtes en een beperkte kantoorruimte, is dit bij ons net andersom. Dit heeft alles te maken met het feit dat we een sterk technologiegedreven bedrijf zijn, gespecialiseerd in de bouw van waterzuiveringsinstallaties. Ons team telt een 25-tal medewerkers, waaronder nogal wat ingenieurs en monteurs. Het logistieke gedeelte van dit gebouw wordt dan ook eerder gebruikt als montageatelier. Naar een ontwerp van het architectenbureau Procos werd het conform onze bedrijfsspecifieke behoeften ingericht. Voor het afscheiden van de binnenruimtes werd met gipskartonwanden (Gyproc) gewerkt. Het gebouw is zeer functioneel en werd ontworpen met het oog op een maximale bezetting van ongeveer 40 personen.'
Labo en pilootruimtes
Ook in het kantoorgebouw zijn er 'onderzoekstechnische' functies ondergebracht. 'Zo beschikken we onder meer over een labo voor de analyse van waterstalen. Elke waterzuiveringsinstallatie die we bouwen, wordt verder opgevolgd aan de hand van het onderzoek van stalen die worden binnengebracht. Ook zijn er in dit gebouw twee volledig uitgeruste, en van mekaar afgescheiden, pilootruimtes, waarvan één op basis van biogas, om de waterzuiveringstoestellen te testen', aldus nog Wim Mariën.
Hybride systeem
De firma Gezel II - een installatiebedrijf met een lange familiale traditie dat dit jaar zijn 70-jarig bestaan viert - stond in voor de installatie van de technieken sanitair en hvac in het gebouw: een lucht/water warmtepomp, een condenserende gasketel, koelplafonds, vloerverwarming, luchtgroepen' Het bedrijf uit Buggenhout startte zijn werkzaamheden in mei jongstleden, in een variërende bezetting van 2 tot 8 medewerkers, en rondde deze af medio september.
Daan Goedgezelschap, assistent projectleider, verduidelijkt de gemaakte keuzes inzake technieken: 'Voor het verwarmen en koelen van het gebouw werd een hybride systeem gekozen. Deze oplossing voorziet enerzijds een warmtepomp lucht/water 4-pijps van Swegon met een vermogen van 70,3 kW in verwarming, en 58.6 kW in koeling. Bij het gelijktijdig koelen en verwarmen is er een uitwisseling van energie, zodat er energierecuperatie plaatsvindt. Anderzijds is er een condenserende, modulerende gaswandketel van Vaillant - met een vermogen van 46 kW - die 'bijspringt' bij zeer koude buitentemperaturen.'
{C}
Er kwam een zware torenkraan aan te pas om deze luchtgroep op het platte dak te krijgen
{C}
Ventilatiegroep
Voor de ventilatie van de ruimtes werd gekozen voor een luchtgroep van Swegon (buitenopstelling) van 5.342 m³/h met een ingebouwde koel- en verwarmingsbatterij. Er kwam een zware torenkraan aan te pas om deze luchtgroep op het platte dak te krijgen. Eerder installeerde Gezel II reeds dergelijke 'grootformaat' luchtgroepen van Swegon op het dak, onder meer bij een bekende Oost-Vlaamse lingeriefabrikant.
De assistent-projectleider van het installatiebedrijf licht de werking van de luchtgroep bij Pantarein Water toe: 'De koel- en verwarmingsbatterijen zijn dusdanig gedimensioneerd dat ze niet enkel als doel hebben de ingeblazen lucht op comfortniveau te brengen. Ze kunnen ook extra bijkoelen of bijverwarmen. Inzake temperatuurregimes werden specifieke batterijen gekozen die op zeer lage temperatuur kunnen verwarmen (aanvoertemperatuur 45° C), en op 'lauwe' temperatuur kunnen koelen (aanvoertemperatuur 9° C). Dit met als bedoeling de vierpijpswarmtepomp steeds met een zo hoog mogelijke efficiëntie te laten draaien.'
Totaalproject
'De piping-installaties vertrekken op het platte dak en leiden naar de gelijkvloerse verdieping, waar twee buffervaten - elk met een capaciteit van 1.000 liter - opgesteld staan. Vandaar vertrekken ze naar de eerste verdieping waar de technische ruimte is ondergebracht. In deze ruimte bevinden zich twee collectoren, één voor verwarming en één voor koeling', aldus nog Daan Goedgezelschap.
De productie van de leidingen en de inox maatstukken om de luchtgroep van een degelijke afscherming te voorzien, gebeurde eveneens bij het installatiebedrijf uit Buggenhout. Alle kanalen werden bovendien optimaal geïsoleerd om condensvorming tegen te gaan, en de installatie zo performant mogelijk te laten draaien.
Klimaatplafonds en plintradiatoren
In de kantoren en het laboratorium van de nieuwe uitvalsbasis van Pantarein Water werden 280 m² 'klimaatplafond-eilanden' van Interalu-makelij opgehangen. 'Deze klimaatplafonds zorgen voor een zeer hoog comfortgevoel, dit zowel in koeling als in verwarming. Bij deze oplossing is er enkel sprake van straling, er is geen luchtbeweging. De temperatuurregimes zijn ook perfect met het oog op een optimale efficiëntie van de warmtepomp. Dan spreken we over koeling tussen 15 en 17° C, en verwarming tussen 40 en 35° C. Met het oog op bijverwarming werd ook een zestal Vasco plint'radiatoren geselecteerd op zeer lage watertemperatuur. Deze zullen worden geïnstalleerd voor de raampartijen', besluit Daan Goedgezelschap.
DDC-regeling
De DDC-regeling van Siemens (type PX) zorgt voor een optimale sturing van alle componenten in de installatie, met inbegrip van de zonesturing van de verschillende zones met klimaatplafonds. De diverse regelingen (van de warmtepomp, enz.) communiceren onderling. ' PDC