Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Unilin recycleert MDF- en HDF-vezelplaten

De Unilin Group heeft een nieuwe technologie ontwikkeld om de houtvezels uit MDF- en HDF-platen op een economisch rendabele manier te herstellen en opnieuw te gebruiken voor de productie van kwalitatieve vezelplaten op industriële schaal. Dat is een grote stap richting volledige circulariteit. Bovendien zal jaarlijks 380.000 ton aan CO2 opgeslagen blijven in de houtvezels die met deze technologie een nieuw leven krijgen.

Unilin recycleert MDF- en HDF-vezelplaten
Het grootste gedeelte van de MDF (Medium Density Fibreboard) en HDF (High Density Fibreboard) vezelplaten die worden gebruikt in de meubelindustrie, de interieurbouw en voor de productie van laminaatvloeren, wordt helaas niet gerecycleerd, maar verbrand aan het einde van de levensduur. Toch zijn deze platen gemaakt van houtvezels, een hernieuwbaar product bij uitstek dat CO2 opslaat zolang het niet wordt verbrand.  Hoe langer hout gebruikt en hergebruikt kan worden, des te beter voor het klimaat.
 
Unilin Group, een wereldwijde expert in interieurdesign en bouw, gebruikt voor de productie van zijn MDF- en HDF-platen en spaanplaten bewust voor herwonnen en gerecycleerd hout. Tot nu toe was het technisch echter onmogelijk om de ongeveer 100 miljoen m³ MDF- en HDF-platen die jaarlijks wereldwijd worden geproduceerd aan het einde van hun levensduur te recycleren.
 
Unilin heeft nu een unieke innovatieve technologie ontwikkeld om de houtvezels uit deze platen op een economisch rendabele manier te herstellen en opnieuw te gebruiken voor de productie van kwalitatieve vezelplaten op industriële schaal. Volgens de Unilin Group gaat het om een wereldprimeur en zal het bedrijf op termijn in staat zijn om jaarlijks 380.000 ton aan CO2 opgeslagen te houden in de houtvezels die het met deze technologie een nieuw leven geeft. De technologie is intussen gepatenteerd.
 
MDF- en HDF-vezelplaten worden veel gebruikt in de meubelindustrie, de interieurbouw en voor de productie van laminaatvloeren. Unilin Panels, de divisie binnen Unilin Group die plaatmateriaal produceert, kiest er bewust voor om ‘herwonnen’ hout te gebruiken voor haar productie. Dit is houtafval of hout dat niet meer bruikbaar is en dus gered wordt van verbranding. Op die manier rooit Unilin Group in eerste instantie al geen bomen voor haar productie, maar geeft het resthout een extra leven met een nieuwe materiaaltoepassing. Nu gaat de onderneming dus nog een stap verder.
 
“Door het gebruik van lijm als bindmiddel voor de houtvezels bestond vandaag nog geen industrieel haalbare manier om de vezels uit plaatafval bij het einde van hun productleven te recycleren. Het grootste deel hiervan wordt na gebruik (gemiddeld 14 tot 20 jaar) dus verbrand. We zijn er nu in geslaagd een nieuw innovatief proces te ontwikkelen om deze houtvezels te hergebruiken voor de productie van nieuw plaatmateriaal. Op die manier verdubbelen we de levensduur van de houtvezels”, verklaart Véronique Hoflack, president van Unilin Panels, die zelf aan de basis lag van de nieuwe technologie.
 
De ontwikkeling van deze baanbrekende nieuwe technologie past volledig binnen de duurzaamheidsstrategie van Unilin Group. Daarin verplicht het bedrijf zich om bij te dragen aan de doelstelling uit het klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken. Unilin Group ziet innovatie als een belangrijke voorwaarde om dit te verwezenlijken. De onderneming wil in België de komende twee jaar nog 160 miljoen € investeren in onder andere onderzoek en ontwikkeling.
 
In een eerste fase zal Unilin Group de techniek inzetten voor de recyclage van intern gebruikt materiaal in de productiesite in Bazeilles, waar het bedrijf al jaren investeert in spitstechnologie voor de productie van MDF- en HDF-platen. In een volgende fase wordt de recyclagecapaciteit opgedreven zodat ook extern verzamelde vezelplaten en laminaatvloeren verwerkt kunnen worden. Tegen 2030 zou minstens 25% van Unilin Group’s grondstoffenmix vervangen moeten zijn door gerecycleerde vezels.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten