Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

VCB steunt renovatieturbo van Vlaamse regering

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is tevreden over het voorstel van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir, om een turbo te zetten op de renovatiesteun. Een energetische renovatie biedt aan gezinnen een structurele en duurzame oplossing in de huidige energiecrisis.

VCB steunt renovatieturbo van Vlaamse regering (1)
www.ingo-bartussek.de
Daarbij gaat het doorgaans om een resem ingrepen zoals isolatie, hoogrendementsbeglazing, duurzame verwarmings- en koelingssystemen, pv-panelen, enz. De stijgende energiekosten reduceren intussen drastisch de gemiddelde terugverdientijd van energetische investeringen in je woning.  

“Het voorstel van minister Demir is een goede zaak voor heel wat huishoudens. Een recente studie van prof. dr. Johan Albrecht van de UGent (De financiële barrière voor klimaat- en comfortrenovaties) wijst uit dat heel wat gezinnen vaak de middelen niet hebben om een energierenovatie te starten.”

“Extra financiële ondersteuning maar ook administratieve ontzorging met een one-stop-shop voor premies, helpen belemmeringen weg te werken. De VCB werkt graag mee aan een extra steunpakket voor energetische renovaties”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB. 

Een energetische renovatie is in deze energiecrisis de beste bescherming tegen de stijgende energieprijzen. Nu de energiefacturen de pan uit swingen, doen gezinnen er goed aan in te zetten op isolatie en efficiënte hvac-technieken. Zo ligt het rendement van bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp om je woning te verwarmen, tot drie keer hoger dan bij fossiele alternatieven.

Bovendien zijn de terugverdientijden van zulke investeringen fors verminderd als gevolg van de stijgende energiekosten. Uit VCB-analyse blijkt dat energetische ingrepen zich vandaag veel sneller terugverdienen, tot een derde van de terugverdientijd vergeleken met de situatie twaalf maanden geleden.

Wie in een slecht geïsoleerd huis woont, wordt harder getroffen door de energiecrisis. Uit de berekening van de Vlaamse Confederatie Bouw blijkt dat de gemiddelde maandelijkse verwarmingskost voor een slecht geïsoleerde woning (simulatie van een woning met label E, met een vloeroppervlakte van 113 m², halfopen bebouwing, bouwjaar 1970) gestegen is van 94 € per maand in 2021 naar 313 € per maand in 2022.

Wie evenwel woont in een goed geïsoleerde woning betaalde in 2021 slechts 29 € en in 2022 ongeveer 88 €. Een goed geïsoleerde woning vangt dus een groot deel van de prijsstijgingen door de energiecrisis op. Bij verdere prijsstijgingen wordt het verschil tussen een geïsoleerde en een niet geïsoleerde woning alleen maar groter.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten