Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

VCB vraagt aanpassing regelgeving voor gebruik regenwater

Gezinnen kunnen veel meer leidingwater besparen door regenwater te gebruiken voor de douche. Maar dat is enkel mogelijk na een aanpassing in de regelgeving. Nu kan je voor persoonlijke hygiëne enkel leidingwater benutten. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) vraagt een aanpassing van de regelgeving.

VCB vraagt aanpassing regelgeving voor gebruik regenwater
Zopas vond in het Vlaams Parlement een commissievergadering plaats over wijzigingen aan het decreet Integraal Waterbeleid. De VCB) beklemtoont naar aanleiding van die samenkomst het belang van een aanpassing voor douchen om het gebruik van leidingwater in woningen drastisch te verminderen. 
 
De technologie is beschikbaar om in een woning opgevangen regenwater te behandelen en de kwaliteit te waarborgen bij gebruik voor persoonlijke hygiëne. Bij gezinnen neemt douchen een vijfde in van het totale waterverbruik. Het gaat bijgevolg om een fikse besparing. 
Toenemende droogte en een hoge bevolkingsdichtheid maken van water in Vlaanderen een kostbaar goed. Daarom is het van belang om zoveel mogelijk regenwater op te vangen en te gebruiken. Hierbij dienen we ook voorbij de klassieke toepassingen te kijken zoals het spoelen van toiletten, het wassen van kledij, het besproeien van de tuin, poetsen enz.
 
Ook douchen kan met regenwater na behandeling. Bovendien gaat het volgens de VCB om een potentiële drinkwaterbesparing van 46,8 miljoen m3/jaar. Maar dan dringt zich wel een aanpassing op in de regelgeving. Op Europees niveau wordt alvast ruimte gelaten voor zo’n uitzondering op de regel rond het gebruik van water voor persoonlijke hygiëne. 
 
Dit kan een gunstige impact hebben aangezien gezinnen voor hun waterverbruik nog steeds beroep doen op 87,2% leidingwater (i.e. 222,964 miljoen m³ in 2019). 11,2%  is momenteel afkomstig van regenwater en 1,6% van grondwater. Terwijl uit gegevens vann de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) blijkt dat meer dan 80 liter regenwater kan ingezet worden van de totale 101 liter die elke Vlaming dagelijks verbruikt. 
 
Volgens de VCB kunnen op ‘drank en voedsel’ en ‘wastafel badkamer’ na, alle toepassingen beroep doen op regenwater. Wat douchen betreft, dringt zich nu een aanpassing op aan het decreet. Naast die decretale aanpassing, is het vervolgens nodig om in een uitvoeringsbesluit de nodige waterkwaliteit te verzekeren inclusief het voorzien van waterbehandeling en van de controle en opvolging ervan. 
 

 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten