Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Veurne start cruciale fase warmtenet

De werken voor het eerste warmtenet in de Westhoek gingen recent een nieuwe belangrijke fase in. De West-Vlaamse Intercommunale (WVI), Fluvius en Noven maken de koppeling tussen de restwarmte afkomstig uit de chipsoven van PepsiCo en de nieuwe woonwijk Suikerpark. Vanaf 2023 zullen alle bewoners van Suikerpark hun woning of appartement met deze restwarmte verwarmen. Het gaat om meer dan 500 woonentiteiten. Projectontwikkelaar ION en Fluvius realiseerden in een eerste fase het residentieel warmtenet voor de woonwijk, waarna WVI en Fluvius de ‘missing link’ naar de chipsfabriek voorzien. Noven neemt in het project de rol op van warmteproducent en -leverancier voor het warmtenet. 

Veurne start cruciale fase warmtenet (1)
WVI

Het warmtenet in Suikerpark wordt op die manier gekoppeld aan de industrie, waardoor een gesloten kringloop (warmte) ontstaat. Het grootste deel van de tijd wordt gewerkt met een relatief lage temperatuur van zowat 55 °C. Het warmtenet in Veurne wordt het allereerste in België dat volledig draait op restwarmte uit de voedingsindustrie. Dankzij het Europees Interreg 2 Zeeën-project LECSEA investeert WVI als grondeigenaar en publieke projectontwikkelaar van de Suikersite mee in deze ‘missing link’ voor 750.000 euro, zonder btw. Fluvius tekende voor zijn deel van het warmtenet in op de Call groene warmte van de Vlaamse overheid. Foto’s: WVI.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten