Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Viabuild mag Fernand Cocqplein heraanleggen

De gemeente Elsene en het Brusselse Gewest hebben samen met  comité Green XL en wijkcomité IXL Nord de uitvoeringsplannen voor het Fernand Cocqplein voorgesteld. De bewoners hadden gevraagd om meer groen te planten bij de heraanleg van het plein. De werken worden in 2018 en 2019 uitgevoerd door aannemer Viabuild, naar de plannen van Arter Architects. De kostprijs wordt geraamd op iets meer dan 8 miljoen €.

viabuild

Als antwoord op die vraag kondigen de Brusselse minister van Openbare werken Pascal Smet en burgemeester van Elsene Dominique Dufourny aan dat het nieuwe plein uit 984 m² groene ruimte zal bestaan, het dubbele van wat er vandaag is. Het plein is in totaal iets meer dan 20.000 m² groot.

Groen hart

“Bij dit project hebben we de buurt intensief betrokken, dit zowel vóór, tijdens als na het openbaar onderzoek. Dankzij die dialoog hebben we het project kunnen verbeteren onder meer door meer groen op het plein te voorzien. Elsene krijgt hiermee een nieuw groen hart. Maar hier stopt het niet, we zetten de komende weken de dialoog met de inwoners en handelaars voort om te bepalen welke soorten beplanting in de groene ruimten van het plein zullen komen”, zegt Pascal Smet.

Bomen

De acht Catalpa-bomen op de stoep (kant van de Tulpstraat) worden behouden. Daarnaast worden negen nieuwe hoogstammige bomen geplant. Er worden zo slechts zes bomen gekapt op het plein waarbij twee Laburnums die gevaarlijk en toxisch werden bevonden door Leefmilieu Brussel.

Over de volledige Elsensesteenweg en Fernand Cocqplein zullen twaalf bomen verdwijnen. In de plaats daarvan worden 37 nieuwe geplant en vier verplaatst.

Planning

Voor het deel van de Elsensesteenweg zijn de nutsmaatschappijen begonnen met de voorbereidende werken in mei 2017. De bovengrondse heraanleg van dit deel van de Elsensesteenweg zal starten begin februari 2018. De aanleg van het Fernand Cocqplein zelf staat gepland van begin februari 2019 tot eind mei 2019. Voorafgaand moeten hier immers ook nog nutswerken gebeuren, nutsmaatschappijen zijn dit nog aan het bestuderen.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten