Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Vijf extra jaar onderzoek naar diepe aardwarmte

VITO mag opnieuw vijf jaar lang naar diepe aardwarmte speuren. De Vlaamse regering keurde de verlenging goed van de opsporingsvergunning die in 2018 werd uitgereikt. Bedoeling is de voorraad aardwarmte beter in kaart te brengen en een zicht te krijgen op de factoren die bij aardbevingen een rol spelen. De putten die al werden geboord voor de winning van aardwarmte worden verbeterd door het aanleggen van kleine zijboringen.

AdobeStock_176660507
Adobe Stock

Tijdens de eerste opsporingsfase werd vertraging opgelopen omdat er op geologische onregelmatigheden werd gebotst bij het boren tot op meer dan vier kilometer diepte. Ook waren er twee microaardbevingen tijdens het testen van de geothermiecentrale. Deze werd daarom twee keer  stilgelegd zodat de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek  eerst alles grondig kon onderzoeken vooraleer verdere opsporingstesten uit te voeren en een winningsplan op te stellen. 

Concreet zal VITO geen nieuwe putten meer boren, maar wel via zijdelingse boringen in de huidige putten het potentieel beter in kaart brengen. Er zullen opsporingstesten worden uitgevoerd en gewerkt aan een 3D-model om de nabijgelegen breuklijnen beter in beeld te brengen. Alle bijkomende kennis die op de Balmatt-site in de regio Mol-Dessel wordt vergaard, zou erg waardevol zijnn voor toekomstige geothermie projecten in Vlaanderen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten