Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Vlaamse bedrijven laten energiepremies liggen

Bedrijven en zelfstandigen kunnen net als particulieren genieten van financiële steun indien zij investeren in rationeel energiegebruik of groene energie. Wie energiebesparende renovatiewerken uitvoert aan een bedrijfsgebouw kan via de energiepremies van de Vlaamse overheid een deel van de kosten terugverdienen. Het Vlaams Energieagentschap (VEA) stelt echter vast dat heel wat bedrijven deze energiepremies negeren. Het lanceert daarom een nieuwe campagne die Vlaamse bedrijven eraan moet herinneren om de energiepremies aan te vragen waar ze recht op hebben.

vlaamse bedrijven

De bouwbarometers van de Bouwunie en de Confederatie Bouw kleuren al sinds begin 2018 positief. Uit cijfers van het Belgische statistiekenbureau Statbel blijkt dat in de voorgaande jaren bijna evenveel bouwvergunningen zijn uitgereikt voor niet-residentiële renovaties als voor nieuwbouw. Bovendien moeten ook bedrijfsgebouwen aan bepaalde energienormen voldoen. De zogenaamde epb-eisen of eisen voor 'energieprestatie en binnenklimaat' worden stelselmatig verstrengd. Ook de aangekondigde betonstop kan een impact hebben op het aantal verbouwingen.

“Hoewel de renovatie-activiteit op hoge toeren draait, zien we dat Vlaamse bedrijven niet systematisch gebruikmaken van de energiepremies en dus geld laten liggen. Voor de meeste premies is er al enkele jaren een daling in het aantal aanvragen en uitbetalingen. Ook dit jaar is zwak begonnen. De lente was opnieuw beter, maar het is te vroeg om van een kentering te kunnen spreken”, zegt Luc Peeters, administrateur-generaal van het Vlaams Energieagentschap.

Nieuwe campagne

Om bedrijven en zelfstandigen met verbouwplannen te informeren en hen eraan te herinneren om premies aan te vragen, lanceert het Vlaams Energieagentschap een nieuwe campagne met de boodschap: ‘Energiezuinig verbouwd? Niet vergeten: premie aanvragen!’ Door het bestaan van de energiepremies nog eens extra in de verf te zetten, wil het VEA bedrijven ook aanmoedigen om energiebesparende maatregelen te nemen. Die zijn niet enkel goed voor de financiën - dankzij de premies en het lagere verbruik, maar belasten ook minder het milieu.

“We horen nog te vaak dat zaakvoerders niet wisten dat ook zij en niet enkel particulieren recht hebben op premies of dat ze er tegenop zien om de premies aan te vragen. Dat is zonde als je weet dat gemiddeld 95% van de aanvragen ook effectief aanvaard en uitbetaald wordt. De aanvraagprocedure is ook zeer eenvoudig”, verklaart Luc Peeters. 

Henk Beuselinck werkt bij Boucherie, een familiebedrijf uit Izegem dat machines ontwerpt en bouwt voor de productie van tandenborstels en borstels. Hij liet vorig jaar een sheddak met een oppervlakte van 2.589 m² isoleren. “We konden twee vliegen in één klap slaan: omdat het oorspronkelijke dak asbesthoudende golfplaten bevatte, leek het ons interessant om deze te vervangen door isolerende sandwichpanelen. Ook de bestaande raampartij in het dak werd vervangen door polycarbonaat dat veel beter isoleert dan glas.  De bakgoten in het dak werden van buitenaf geïsoleerd om alle koudebruggen weg te werken”, aldus Beuselinck.

“Deze inspanningen werden beloond via de energiefactuur: de voorbije wintermaanden lagen de stookkosten bij Boucherie de helft lager dan het jaar voordien. Uit een thermografische opname die het bedrijf liet maken, blijkt dat er amper nog warmteverlies is via het dak. Het aanvragen van de nodige energiepremies was een heel eenvoudige procedure; zeker ook dankzij de hulp die we kregen van de aannemer", vervolgt Henk Beuselinck.

De Vlaamse overheid kent premies toe aan bedrijven en zelfstandigen die het dak, de muren of de vloer van hun gebouw(en) isoleren, hoogrendementsbeglazing plaatsen, een zonneboiler, warmtepomp of warmtepompboiler installeren of de verlichtingsinstallatie vervangen door veel efficiëntere verlichting.

Voor gebouwen zonder woonfunctie kan ook een premie aangevraagd worden als een energiestudie of -audit aantoont dat een investering in het gebouw een belangrijke energiebesparing oplevert in vergelijking met de huidige situatie en de investering daadwerkelijk wordt uitgevoerd met de best beschikbare technieken. De premies worden via de netbeheerders Fluvius of Elia uitgekeerd. Alle informatie over de Vlaamse energiepremies is terug te vinden op www.energiesparen.be/premieaanvragen.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten