Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Vlaamse Omgevingsraad op komst

De Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (MINA) en de Strategische Adviesraad voor Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed (SARO) worden vervangen door een nieuwe Omgevingsraad die inzake advisering complementair is met de SERV.

Vlaamse Omgevingsraad op komst
ID/ Wouter Van Vooren

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil een evenwichtige en compacte raad die de overheid ondersteunt in het uitstippelen van een krachtig omgevingsbeleid. De huidige SARO en MINA-raden worden maximaal betrokken bij de omvorming. Mede op basis van hun voorstellen wil de minister in 2020 de nieuwe Omgevingsraad installeren.

VHRM

De Vlaamse Hoge Handhavingsraad voor Ruimte en Milieu (VHRM) werd in 2009 opgericht om het Vlaamse Parlement en de Vlaamse Regering te ondersteunen bij de coördinatie en de inhoudelijke invulling van het handhavingsbeleid inzake milieu.

In 2014 werd die taak uitgebreid met ruimtelijke ordening. De voorbije jaren werden de beleidsvelden ruimte en milieu meer geïntegreerd. Hierdoor wijzigde de context waarbinnen de VHRM functioneerde sterk.

Omwille van de gewijzigde context zal minister Demir op korte termijn de uitvoerende taken van de VHRM overhevelen naar het departement Omgeving. Dat neemt de inhoudelijke afstemming en integratie van de handhavingsprioriteiten en de periodieke rapporteringstaken op zich. Zodra de nodige decretale initiatieven genomen zijn kan het geheel uitgerold worden.

Minister Demir gelooft sterk in kennisuitwisseling tussen alle actoren in het werkveld. Daarom wordt in de schoot van het departement Omgeving nog vóór het einde van dit jaar een forum voor handhavers opgericht. Dit forum zal fungeren als netwerk tussen de verschillende handhavingsactoren.

Door het uitwisselen van informatie kunnen alle betrokkenen hun opdrachten en taken beter vervullen en kan kennis worden gedeeld. Zodra de Omgevingsraad is opgericht, wil de minister ervoor zorgen dat deze zijn adviestaken en -verplichtingen ten aanzien van deze actoren ten volle kan opnemen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten