Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Vlaamse regering verplicht zonnepanelen voor grotere elektriciteitsverbruikers

De Vlaamse regering neemt nieuwe maatregelen en voorziet een specifieke energiewetgeving voor ondernemingen om de klimaat- en energietransitie zo snel mogelijk tot een goed einde te brengen. Zo worden eigenaars van gebouwen  met een elektriciteitsafname van meer dan 1.000 MWh verplicht om op minstens 10% van hun totale dakoppervlakte zonnepanelen te plaatsen.

Vlaamse regering verplicht zonnepanelen voor grotere elektriciteitsverbruikers

Dat is omgerekend 12,5 Wp per m² dakoppervlakte. Het percentage wordt geleidelijk gradueel verhoogd. In 2030 bedraagt het 15% (of 18,75 Wp/m²) en in 2035 al 20% (of 25 Wp/m²). De verplichting zal ongeveer 2.500 ondernemingen raken. De zonnepanelen hoeven niet op het dak geplaatst te worden, maar kunnen ook op gronden, carports, fietsenstallingen of op het water komen.

Daarnaast voorziet de Vlaamse overheid de mogelijkheid om de verplichting in te vullen door te investeren in nieuwe windturbines of bio-warmtekrachtkoppelingen, indien deze een equivalente hoeveelheid elektriciteit opwekken.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten