Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Vlaanderen breidt EPC-labelpremie uit

Wie voortaan een woning met een slecht energieprestatiecertificaat (EPC) grondig renoveert, kan voor die renovatie een EPC-labelpremie tot 5.000 euro aanvragen. Met de uitbreiding van de labelpremie moedigt de Vlaamse regering iedereen aan om grondig te renoveren, ook diegenen die geen nieuwe woning kopen. Tot nu toe kwam een woning slechts in aanmerking voor ofwel de totaalrenovatiebonus (de voorganger van de EPC-labelpremie voor de uitvoering van meerdere afzonderlijke investeringen), ofwel de EPC-labelpremie, ongeacht wie de premie of bonus aanvraagt. Dit wordt nu versoepeld.

Vlaanderen breidt EPC-labelpremie uit

Wie vanaf 1 januari 2021 de nieuwe eigenaar van een woning werd, kan steeds in aanmerking komen voor de EPC-labelpremie, zelfs als een vorige eigenaar het totaalrenovatiebonustraject voor dezelfde woning had opgestart en hiervoor eventueel al één of meer bonussen heeft ontvangen. Eenzelfde eigenaar kan na een afgelopen totaalrenovatiebonustraject ook nog in aanmerking komen voor de EPC-labelpremie voor dezelfde woning. De basisvoorwaarde is dat er een slecht EPC (label E of F bij een woning, label D, E of F bij appartement) beschikbaar moet zijn van vóór de werken werden opgestart en dat opgemaakt is na afloop van het totaalrenovatiebonustraject. 

Vanaf 2024 wordt de EPC-labelpremie nogmaals gewijzigd. Er zal dan een hogere premie voorzien worden voor eigenaar-bewoners van de laagste inkomensgroep van ‘Mijn VerbouwPremie’ en eigenaars (natuurlijke personen of rechtspersonen) die een woning of appartement verhuren via een SVK die vanaf 1 januari 2024 een uitbetalingsaanvraag indienen. De EPC-labelpremie zal voor uitbetalingsaanvragen vanaf 1 januari 2025 ook rekening houden met de aanwezige ventilatie. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!


Bouwprojecten