Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Vlaanderen krijgt bijna 10.000 extra laadpaalequivalenten

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters keurde zopas 210 projecten goed waarmee bijna 9.800 extra laadpaalequivalenten uitgerold zullen worden over Vlaanderen binnen deze projectcall. Vele spelers die in augustus hun projectvoorstel indienden, willen nog dit najaar starten met de uitrol van de geplande laadinfrastructuur.

Vlaanderen krijgt bijna 2
“De projectoproep voor semi-publieke laadinfrastructuur op privaat domein was een groot succes. Oorspronkelijk hadden we, op basis van de projectoproepen van de voorgaande jaren, 3 miljoen € voorzien. Er werden liefst 210 projecten ontvankelijk verklaard en definitief goedgekeurd, goed voor 8,2 miljoen €”, aldus minister Peeters. De Vlaamse regering keurde daarom op vraag van de minister een verhoging van het bedrag van de projectcall goed.
   
In de lift
 
“Straks worden  210 projecten uitgerold over gans Vlaanderen, met een mooie spreiding ook. Het grote succes van de oproep toont ook een mental shift richting elektrisch rijden”, aldus minister Peeters. In totaal met de andere recente call erbij geteld, zorgt dat voor minstens 11.000 extra laadequivalenten de volgende jaren.
 
De 9.798 extra publiek-toegankelijke laadpaalequivalenten uit deze call zullen binnen de twee jaar geïnstalleerd worden. “In het eerste klimaatdebat van De Standaard waar het thema transport aan bod kwam, zei een CEO van een groot automerk dat ze nu resoluut kiezen voor volledig elektrische wagen. M.a.w. de autosector, een cruciale stakeholder, kiest resoluut voor vergroening en neemt mee verantwoordelijkheid. De Europese Commissie met haar Green Deal en Fitfor55 is duidelijk in welke richting ze met Europa wil evolueren. Voorts waren we deze zomer allemaal getuige van wat de klimaatverandering kan betekenen”, weet Vlaams minister Lydia Peeters.

"Mijn ambitie is nu wel stilaan gekend: 30.000 extra CPE tegen 2025. 11.000 laadequivalenten waarvan 9800 semi-publieke zullen de volgende jaren oppoppen in het straatbeeld: bij kleine handelaars, aan grote supermarkten, op grote bedrijfsparkings op centrale strategisch gelegen locaties. Dat stemt me tevreden. In the mindset is elektrisch rijden straks het nieuwe normaal", duidt minister Peeters.
 
Vele spelers die in augustus hun projectvoorstel indienden, willen nog dit najaar starten met de uitrol van de geplande laadinfrastructuur. Voor minister Peeters is het belangrijk om deze dynamiek niet te vertragen of te bemoeilijken. Vandaar dat het voor de minister essentieel is om in te spelen op de grote respons en aldus ook de middelen intern te verschuiven en zo groen licht te kunnen geven voor deze goedgekeurde projecten. 
 
 
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten