Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Vlaanderen plant ultrasnelladers langs 49 grote verkeersassen

Langs de Vlaamse autosnelwegen en gewestwegen worden op 49 locaties ultrasnelladers (≥150kW) geplaatst. Concreet komt er vóór juni 2024 ultrasnelle laadinfrastructuur op acht locaties in Antwerpen, zeven in Limburg, dertien in Oost-Vlaanderen, dertien in Vlaams-Brabant en acht in West-Vlaanderen. In totaal gaat het om 2.195 laadequivalenten.

Vlaanderen plant ultrasnelladers langs 49 grote verkeersassen (2)
©helenedevun - stock.adobe.com
Het gaat specifiek om dienstenzones, carpoolparkings, Hoppinpunten en park & rides. De locaties werden gekozen via de projectoproep ultrasnelladers die op 9 juli werd gelanceerd. “De parkings langs grote en drukke verkeersassen zijn belangrijke en strategisch gelegen locaties om onze laadinfrastructuur uit te breiden. Zo zorgen we dat er langs grote verkeersassen om de 25 km laadinfrastructuur wordt aangeboden. We voorzien hiervoor 5,4 miljoen €”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.
 
Vlaanderen staat voor ingrijpende maatschappelijke, economische, technologische en klimatologische uitdagingen die onze mobiliteit en ons verplaatsingsgedrag sterk zullen veranderen. “Met het oog op de omschakeling naar zero-emissievoertuigen, zoals ook opgenomen in het Vlaams Klimaatplan, is een versnelde uitbouw van laadinfrastructuur noodzakelijk”, aldus minister Peeters.
 
Nieuwe projectoproep
 
Een andere projectoproep van minister Peeters, de semi-publieke call, leverde 9.798 laadequivalenten op. Samen met de resultaten van de projectoproep ultrasnelladers komen er binnen dit en twee jaar minstens 12.600 laadequivalenten bij in Vlaanderen.
 
De volgende projectoproep voor ultrasnelladers wordt gepland in januari 2022 waardoor tegen het einde van deze legislatuur om de 25 km langs snelwegen en drukke verkeerassen er snellaadinfrastructuur aanwezig zal zijn.
 
“Mensen die elektrisch rijden, zullen in de eerste plaats thuis en op het werk opladen, maar bestuurders moeten ook onderweg altijd kunnen laden. Nabijheid, bereikbaarheid en vertrouwen zijn hier de kernwoorden: mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat er overal snel en dichtbij geladen kan worden”, besluit Lydia Peeters.

Vlaanderen zal tegen juni 2024 ultrasnelle laadinfrastructuur plaatsen op deze 49 locaties:
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten