Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Vlaanderen richt Kenniscentrum Innovatieve Saneringstechnieken op

Omdat Vlaanderen koploper wil zijn in de aanpak en sanering van chemische verontreiniging werd het Kenniscentrum Innovatieve Saneringstechnieken opgericht. KIS kreeg de opdracht om innovatieve sanerings- en zuiveringstechnieken te ontwikkelen, uit te testen en op te schalen.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-30T094838.632
Adobe Stock

Bedoeling is om informatie en kennis rond sanerings- en zuiveringstechnieken voor chemische verontreiniging van bodem, water en lucht te verzamelen, ter beschikking te stellen en te verspreiden. Demo- en pilootprojecten moeten ervoor zorgen dat de wetenschappelijke en technologische kennis vertaald wordt in innovaties bij bedrijven. Door inter- en multidisciplinaire samenwerking te stimuleren, moeten deze innovaties vervolgens sneller op de Vlaamse en internationale saneringsmarkt gebracht worden. 

Daarnaast zal de KIS vzw ook wetenschappelijk onderzoek naar innovatieve saneringstechnieken bevorderen en het maatschappelijk draagvlak hiervoor evalueren en versterken. 

Het kenniscentrum is complementair aan de werking ‘Onderzoek en monitoring’ van de Hub zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) van de Vlaamse overheid. Het onderzoek van deze Hub is gericht op blootstelling, verspreiding en impact van chemische verontreiniging. Tussen de KIS vzw en de Hub wordt dan ook een wisselwerking uitgebouwd om kennis en inzichten wederzijds te delen. 

Het kenniscentrum wordt geleid door Leen Bastiaens, deskundige bodem- en grondwatersanering bij VITO.  

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten