Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Vlaanderen verlengt financiering Nationaal Park Hoge Kempen

De Vlaamse regering heeft de financiering van de werking van het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg opnieuw met een jaar verlengd. Met de werkingsmiddelen van 530.000 euro kunnen alle partners ook het komende jaar voortwerken aan de realisatie van het Masterplan 2040 voor het gebied. Het voorlopig enige Nationaal Park van ons land ontvangt jaarlijks 1,2 miljoen bezoekers, levert naar schatting een jaarlijkse omzet van 190 miljoen op en is goed voor 5.000 rechtstreekse en onrechtstreekse jobs, vooral door het toerisme.

Vlaanderen verlengt financiering Nationaal Park Hoge Kempen  (3)
Eind januari 2020 werd het Masterplan 2040 door de stuurgroep van het Nationaal Park Hoge Kempen onder voorzitterschap van Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir gelanceerd.  De oppervlakte van het Nationaal Park vergroot van 5.746 ha tot 12.742 ha, een uitbreiding met 55%. Vlaanderen neemt al jaren één derde van de werkingsmiddelen voor haar rekening via het Agentschap Natuur en Bos. De rest van de werkingsmiddelen wordt gedragen door andere partners, waaronder de provincie, de lokale besturen en het Grindfonds.
 
Het Masterplan voor de verdere ontwikkeling van het Nationaal Park voorziet de komende jaren in een forse investering in zowel de nieuwe als in de bestaande poorten, zodat het park nog meer als economische hefboom voor de regio ingezet kan worden. Vlaanderen startte vorig jaar de zoektocht naar kandidaten voor bijkomende Nationale Parken en  Landschapsparken die ze de komende jaren wil oprichten. Dertien kandidaten haalden de volgende ronde en worden begeleid in de opmaak van een masterplan, dat in het voorjaar 2023 moet leiden tot een finale keuze. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten