Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Vlaanderen verplicht grotere regenwaterputten bij nieuw- en verbouw

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil de verplichte volumes voor regenwaterputten voor nieuw- en verbouw vanaf oktober optrekken. Wie vandaag bouwt of grondig verbouwt moet een regenwaterput van 5.000 liter laten steken, ongeacht de dakoppervlakte. Daar komt nu verandering in. 5.000 liter blijft het minimum, maar indien je dakoppervlakte groter is dan 80 m², moet je regenwaterput minstens 7.500 liter groot zijn. Wanneer je dak meer dan 120 m² beslaat, dan is een put van 10.000 liter verplicht. Bovendien moet dat water verplicht gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet, als poetswater of voor de wasmachine.

Vlaanderen verplicht grotere regenwaterputten bij nieuw- en verbouw

Vandaag geldt de verordening niet voor het openbaar domein. Straten, wegen en pleinen moeten dus niet voldoen aan de verordening. Demir vindt dat de overheid net als de burgers de nieuwe regels moet volgen. Het openbaar domein zal daarom ook aan de verordening moeten voldoen. De nieuwe regelgeving betekent niet dat elke oprit in Vlaanderen uitgebroken moet worden of dat een groot deel van de regenwaterputten plots te klein zou zijn. De nieuwe regels gelden enkel voor nieuwe projecten zoals nieuwbouw, grondige verbouwingen of ingrepen aan de afval- en hemelwatervoorziening. 

Demir werkt aan een praktische rekentool en een handleiding met praktijkvoorbeelden, zowel voor burgers als voor architecten en studiebureaus. Daarnaast komen er ook infosessies met en voor de bouwsector. De nieuwe hemelwaterverordening gaat voor particulieren in vanaf 2 oktober 2023. Omwille van de complexiteit van grotere bouwwerken volgt het openbaar domein in januari 2025.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!


Bouwprojecten