Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Vlaanderen verplicht regenwaterputten bij renovatie

Wie een woning grondig renoveert, zal vanaf volgend jaar een regenwaterput moeten plaatsen. Vlaanderen verplicht de maatregel ook voor wie een stuk laat bijbouwen of werken laat uitvoeren aan de afval- en regenwatervoorzieningen. Tot nu toe waren regenwaterputten enkel verplicht bij nieuwbouwwoningen.

Vlaanderen verplicht regenwaterputten bij renovatie
Een put van 5.000 liter was al langer verplicht, ongeacht de grootte van het dak. Nu zullen gebouwen met een dak groter dan 80 m² een put van minstens 7.500 liter moeten plaatsen. Bij een dak van meer dan 120 m² wordt dat een put van 10.000 liter. Tot nog toe was de maatregel niet verplicht voor oppervlaktes tot 40 m², maar daar wordt van afgestapt. Er volgt nog een openbaar onderzoek, vooraleer de Vlaamse regering de nieuwe regels definitief zal goedkeuren.
 
Om de ideale grootte van de put te berekenen, wordt best de regel gehanteerd dat er 50 liter capaciteit per vierkante meter afvoerende dakoppervlakte nodig is. Op groenblauwpeil.be kunnen (ver)bouwers berekenen aan welke voorwaarden hun perceel het best voldoet. De kostprijs hangt af van de grootte van de put en waarvoor het regenwater zal worden gebruikt. Zo moeten eventueel leidingen worden gelegd naar het toilet en de wasmachine. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten