Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Vlaanderen wil graag koploper chemische recyclage worden

Multimodaal vervoer heeft de ideale karakteristieken om de logistieke puzzel voor de aan- en afvoer van kunststofhoudend afval te doen kloppen. Dat blijkt uit de projectresultaten van Plastics Recycling Hub-onderzoek.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-02T153501.705
Adobe Stock

De omschakeling naar een circulaire economie is volop aan de gang. Kunststofhoudend afval, zoals polyurethaan (PU), polyolefine (PO), PET en PVC, vormen belangrijke stromen, met hoge meerwaarde op economisch en maatschappelijk vlak. Gezien de sterke aanwezigheid van chemie- en recyclagebedrijven kan Vlaanderen een prominente rol spelen in de circulaire transitie voor deze materialen. Uit dit project blijkt dat de binnenvaart daarin heel waardevol kan zijn.

Een recyclagehub, gericht op één of meerdere materiaalstromen, kan de huidige geografisch verspreide en industrieel gefragmenteerde activiteiten een impuls geven. Op die manier kunnen technische, logistieke en operationele troeven optimaal benut worden. Voordat het multimodale transport ook economisch voordelig wordt, zullen echter verdere optimalisatie en orkestratie van de stromen nodig zijn, blijkt uit prijsberekeningen die Multimodaal.Vlaanderen uitvoerde.

In Vlaanderen worden op dit moment volop investeringen gedaan door de industrie, zodat mechanische, en vooral chemische recyclage-activiteiten meer capaciteit aankunnen. Ook het wettelijk kader is in volle evolutie. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten