Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Vlaanderen wil overheidsopdrachten die de circulaire economie stimuleren

Circulair bouwen moet voor minister-president Jan Jambon een prioriteit worden. Jambon daagt de Vlaamse bouwsector uit tot nieuwe businessmodellen en nieuwe technologieën. Tijdens deze regeerperiode zet ook Het Facilitair Bedrijf betekenisvolle stappen tot circulaire facilitaire aankopen.

Vlaanderen wil overheidsopdrachten die de circulaire economie stimuleren

Het Vlaamse regeerakkoord 2019-2024 stelt dat de Vlaamse overheid moet streven naar een volledig circulaire economie om zo beter in onze behoeften aan grondstoffen en water te kunnen voorzien en ons welzijn te maximaliseren met een kleinere ecologische voetafdruk.

Jambon, tevens bevoegd voor het beleidsdomein Facilitair Management, vindt het belangrijk dat de verschillende entiteiten van de Vlaamse overheid gestimuleerd worden om te kiezen voor duurzame en circulaire oplossingen. Aanvullend betekent een circulaire economie ook meer lokale jobs voor onze Vlaamse economie.

Bij nieuwe gebouwen of gebouwen die grondig gerenoveerd worden wil Jambon de circulaire en modulaire principes zo goed mogelijk toepassen en tegelijk bewijzen dat dit economisch en conceptueel haalbaar is. Multifunctioneel en adaptief gebruik wordt gestimuleerd waardoor het mogelijk is te reageren op een veranderend gebruik.  

Jan Jambon vindt het belangrijk dat de Vlaamse overheid haar koopkracht gebruikt om vernieuwing en circulariteit te stimuleren. Toekomstgericht aanbesteden en innovatiegerichte overheidsopdrachten moeten de behoeften van de verschillende entiteiten op duurzame wijze invullen en innovatieve marktspelers stimuleren.

In een circulaire economie moet ook de strijd worden aangegaan tegen waterschaarste en -overlast. De Vlaamse overheid wil het goede voorbeeld geven door een veralgemeend gebruik van hemelwaterplannen en door te investeren in slimme buffering, het gebruik en infiltratie van hemelwater op het openbaar domein en in het eigen vastgoed.  Het afvalbeleid moet geleidelijk aan verschuiven naar een grondstoffenbeleid.

“Een circulaire economie biedt bijzondere kansen voor onze welvaart en economie indien we het gebruik van primaire grondstoffen en materialen kunnen verminderen en het hergebruik ervan vergroten zonder in te boeten op ons comfort of onze welvaart. Meer dan 60% van onze broeikasgassenuitstoot komt door de ontginning, de productie, het transport en de consumptie van grondstoffen, producten, voedsel en bouwmaterialen en de verwerking van afval dat daaruit ontstaat. Dit maakt de circulaire economie essentieel om de klimaatverandering tegen te gaan. Circulaire economie biedt ook aan bedrijven kansen voor innovatie via de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen en nieuwe producten”, schrijft Jan Jambon in zijn beleidsnota.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten