Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Vlaming renoveert grondiger

De ingrijpende energetische renovatie is aan een opmars bezig, de totaalrenovatiebonus breekt door en het aantal woningen dat gesloopt en heropgebouwd wordt, neemt toe. Dat blijkt uit de cijfers die het Vlaams Energie Agentschap voorstelde op de BIS-beurs in Gent. “De Vlaming denkt bij het woord renoveren niet enkel meer aan de keuken of de badkamer. Mede dankzij de fiscale kortingen en de totaalrenovatiebonus renoveren mensen steeds grondiger en worden onze woningen energie-efficiënter”, stelt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

renovatie
©herreneck - stock.adobe.com

Het aantal ingrijpende energetische renovaties is aan een opmars bezig. Dit jaar werden er tot midden september al 650 uitgevoerd of bijna één derde meer dan vorig jaar en zes keer zoveel als in 2016. Bij een ingrijpende energetische renovatie wordt 75% van de buitenschil van een woning geïsoleerd en worden de technische installaties zoals verwarming, koeling en luchtcirculatie volledig vervangen. De Vlaamse overheid stimuleert deze renovaties via fiscale maatregelen. Wie ingrijpend energetisch renoveert, betaalt vijf jaar lang geen of slechts de helft van de onroerende voorheffing. Voor de enige gezinswoning krijg je 1% extra korting op de registratierechten en bij een schenking kan je een deel van de schenkbelasting terugkrijgen, beide op voorwaarde dat de renovatie binnen de vijf jaar gebeurt.

Ook de totaalrenovatiebonus zit in de lift. Dit is een extra premie, bovenop de individuele premies voor wie binnen de vijf jaar minstens drie energiebesparende maatregelen neemt (dak- of zolderisolatie, muurisolatie, kelder- of vloerisolatie, isolerende beglazing, zonneboiler, warmtepomp en ventilatiesysteem). Dit jaar hebben tot eind september reeds 1.463 mensen drie maatregelen uitgevoerd, een verdriedubbeling tegenover vorig jaar. Het aantal mensen dat al vier energiebesparende maatregelen nam, is vervijfvoudigd, van 100 vorig jaar naar voorlopig 531 in 2018. En er zijn dit jaar zelfs al 44 woningen waarin vijf en 12 waarin zes maatregelen werden gecombineerd. Goed voor een totaal van 2.050 totaalrenovatiebonussen of vier keer zoveel als vorig jaar, met nog een trimester te gaan.Het aantal woningen dat gesloopt en heropgebouwd wordt, neemt eveneens toe. Van 2.193 in 2013 tot 3.666 aangiftes vorig jaar. Met de nieuwe sloop- en heropbouwkorting van 7.500 € volgend jaar wil minister Bart Tommelein dat aantal nog opkrikken. Ook de aannemers zien het rooskleurig in: ze verwachten voor 2018 evenveel of meer renovatiewerken dan vorig jaar.

Benovatiepremies

Het aantal individuele premies loopt evenwel terug. Als belangrijkste redenen om niet te investeren in energiebesparende maatregelen geven mensen op dat ze de woning huren, dat dit voor hen geen prioriteit is of ze er geen tijd voor hebben. Wie zijn of haar woning nog volledig moet aanpakken, kan nochtans tot 10.000 € aan premies krijgen. “We zullen de Vlaming met gerichte campagnes blijven overtuigen om te ‘benoveren’. Ook de woningpas en het EPC+, waarin elke woning een label krijgt van A tot F en met aanbevelingen over hoe je je huis energiezuiniger maakt, zullen eigenaars extra stimuleren”, meent Bart Tommelein.

“De cijfers tonen aan dat de Vlaming wel steeds grondiger renoveert. Mede dankzij de instrumenten van de Vlaamse overheid, zoals de fiscale voordelen voor een ingrijpende energetische renovatie en de totaalrenovatiebonus, worden woningen in één klap veel energie-efficiënter”, aldus Tommelein. “Mensen pakken op korte termijn het energieluik van het hele huis aan en denken bij het woord renoveren niet enkel meer aan hun keuken of badkamer. Goed nieuws voor ons klimaat, maar zeker ook voor mensen hun portemonnee. De goedkoopste én groenste kilowattuur blijft de kilowattuur die je niet verbruikt”, besluit de Vlaamse minister.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten