Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

VMM bouwt dijken in Wingevallei tegen overstromingsschade

De vallei van de Winge en haar zijlopen (Vlaams-Brabant) is bijna volledig overstromingsgevoelig gebied. Om in de toekomst overstromingsschade te beperken, stelt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) voor om met dijken de woningen en het industrieterrein in de Wingevallei te beschermen.    

VMM bouwt dijken in Wingevallei tegen overstromingsschade
Op andere locaties, zonder kritieke bebouwing, wil de VMM bijkomende ruimte creëren voor water. De omgevingsvergunning voor het project is eind juni ingediend. Afhankelijk van de doorlooptijd voor deze vergunning, zou tegen eind november een aanbestedingsdossier kunnen worden klaargemaakt. De werken zouden dan kunnen beginnen in het voorjaar van 2021.
 
De Wingevallei ligt ten oosten van Leuven en ten zuiden van de E314 in het Hageland in Vlaams-Brabant, langs de oevers van de Winge en de Motte, twee zijrivieren van de Demer. Het gebied kampt regelmatig met wateroverlast. Ook dit voorjaar ontstond door overvloedige regen wateroverlast door de hoge waterpeilen van de Winge en moest de steenweg op Holsbeek tijdelijk worden afgesloten. In woningen liepen kelders vol water.
 
In het valleigebied van de Winge is onderzocht op welke manier de bestaande bebouwing kan worden gevrijwaard voor overstromingen. Dankzij dit onderzoek kon een pakket aan maatregelen uitgewerkt worden die de verschillende waterbeheerders in de vallei zullen realiseren.

Knelpunten

Eén van de knelpunten bij hoog water  in de Wingevallei ligt ter hoogte van het industrieterrein Wingepark en omgeving. Hier is onderzocht of opwaartse berging mogelijk was, maar die oplossing is niet weerhouden omdat het maar weinig winst zou opleveren door de specifieke kenmerken van het valleigebied.
 
Het valleigebied van de Winge is op te splitsen in drie deelgebieden:
• Stroomopwaarts de Uitemmolen is de Winge een snel reagerende waterloop en verliest ze voornamelijk water bij overstromingen richting Grote Losting.
• Tussen de Uitemmolen en Aarschotsesteenweg, ter hoogte van het huidig projectgebied, is het valleigebied een grote ondiepe put waarbij de Lossingsbeek, de Winge  en Grote Losting  één grote overstromingsvlakte vormt.
• Stroomafwaarts de Aarschotsesteenweg heeft de Wingerivier een smalle uitstroom door haar ‘trechtervorm’ aan Drielindenstraat richting Demer.
 
Het gevolg hiervan is dat de bedreigde huizen niet of onvoldoende kunnen worden beschermd door opwaarts wachtbekkens aan te leggen, omdat afwaarts (dit is het huidige projectgebied) zelfs met zeer grote buffervolumes, slechts een beperkte peildaling van enkele centimeters gerealiseerd kan worden. Maatregelen zoals de lokale bescherming van individuele woningen of uitdijkingen, zijn in de vallei van de Winge veel efficiënter.

Dijken

Door dijken te bouwen, zullen natuurlijke overstromingen intenser zijn in het valleigebied. Door de woningen en het industrieterrein uit te dijken, wordt schade door overstromingen vermeden.
 
Afwaarts van het huidige projectgebied voorziet de VMM ook nog een hermeanderingsproject op de Winge, waarbij extra ruimte voor de waterloop wordt gecreëerd. Het overstromingsregime wijzigt slechts zeer beperkt door de voorgestelde uitdijking in dit project en past in de volledige visie voor het valleigebied van de Winge.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten