Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Volledige heraanleg Kleindokkaai in Gent

Het stadsbestuur van Gent keurde de plannen goed voor de heraanleg van de Kleindokkaai. Er wordt een mooie wandel- en fietspromenade langs het water aangelegd en de kaai wordt groener. Het project omvat de volledige Kleindokkaai van het Oktrooiplein tot aan de Koopvaardijlaan inclusief de verbindingsstraat ter hoogte van huisnummer 22.

Volledige heraanleg Kleindokkaai in Gent (2)

Aan de waterkant komt een breed betonnen pad voor fietsers en wandelaars over de volledige lengte van de Kleindokkaai. Het pad sluit naadloos aan op de Schipperskaai. De kaai krijgt een groen en aangenaam karakter. Er komen bomen, gazons, wadi’s en verschillende soorten lage begroeiing. Twee oorspronkelijke stalen masten blijven behouden en worden ingezet als bevestigingspunten voor groenslingers.

Een karrenspoor aan de gevelzijde laat laden en lossen met de wagen nog toe, maar benadrukt vooral het verkeersluwe karakter. De Kleindokkaai krijgt het statuut van woonerf met eenrichtingsverkeer. Er komt eenrichtingsverkeer met inrijden via het Oktrooiplein en uitrijden via het dwarse deel van de Kleindokkaai aan huisnummer 22 naar de Koopvaardijlaan. Buurtbewoners konden eerder reeds kennismaken met de ontwerpplannen.

De heraanleg van de Kleindokkaai is het volgende project in de realisatie van een recreatieve promenade rond de Oude Dokken. Het ontwerp zet het maritiem-industriële karakter van de kaai in de verf. Daartoe blijven de oude treinsporen en draaicirkels op het noordelijke deel van de Kleindokkaai behouden. De Sobemai-kraan werd reeds geplaatst op de kop van de kaai en wordt nog uitgerust met een uitkijkplatform. Scheepskettingen en meerpalen zullen dienst doen als speel- en zitobject.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten