Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Voorwaardelijke gunstig advdies voor windturbines aan E40

De gemeente Boutersem (Vlaams-Brabant) heeft een voorwaardelijk gunstig advies afgeleverd voor de plaatsing van zes windturbines langs de E40. Het gaat om een project van Storm en Elicio. De buurstad Tienen gaf echter een negatief advies. Een buurtcomité verzet zich eveneens tegen het project.

Voorwaardelijke vergunning voor windturbines aan E40
Bjoern Wylezich
Het project ‘Windpark E40 Boutersem-Tienen’ sleept al lang aan en is door de jaren heen stelselmatig aangepast. In 2014 wilden de bedrijven langs de E40 nog dertig windturbines plaatsen, maar dat aantal werd na bewonersprotest naar beneden bijgesteld.

In 2019 was er sprake van zestien windturbines, later werden er dat elf. De vergunning werd geweigerd, maar die negatieve beslissing werd aangekaart bij de Raad voor Vergunningenbetwistingen. Dat dossier ligt daar nu nog altijd. Een uitspraak wordt pas in 2023 verwacht.

Ondertussen werd wel een nieuwe aanvraag ingediend, ditmaal voor zes windturbines. Op het grondgebied van de stad Tienen zouden er vijf komen, in Boutersem één. Boutersem heeft nu een gunstig advies onder voorwaarden verstrekt.

Tienen daarentegen gaf een tijdje geleden al een negatief advies. Volgens schepen van Duurzaamheid Liesbeth Vanderloock vreest de stad voor geluidsoverlast. De slagschaduw van de windturbines zouden ook een te grote impact hebben voor de inwoners van deelgemeente Kumtich.

Burgemeester Chris Vervliet van Boutersem heeft minder moeite met het project. Inzake de mogelijke geluidsoverlast, slagschaduw en biodiversiteit, stelt de gemeente wel enkele voorwaarden. De bedrijven moeten bijvoorbeeld extra geluidsbeperkende maatregelen nemen. Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir zal de finale beslissing  moeten nemen in het dossier.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten