Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

VUB campus Etterbeek onder stroom met 680 zonepanelen

In december zullen er 680 zonnepanelen met een capaciteit van 370 KWp op de gebouwen B en C van de VUB-campus in Etterbeek liggen. Die komen er na een grondige dakrenovatie. De twee acties kaderen binnen het ambitieuze Klimaatactieplan van de universiteit.

Ontwerp zonder titel (28)

De VUB heeft de ambitie om tegen ten laatste 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Om tegemoet te komen aan de milieu- en klimaatuitdagingen, lanceerde de universiteit het Klimaatactieplan. “Het plan zorgt ervoor dat onze universiteit tegen 2030 tussentijdse doelen realiseert die in lijn liggen met wat nodig is om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken”, zegt Maarten Cumps, verantwoordelijke voor het energiebeleid bij de VUB. “Een van de acties die kaderen binnen die doelen, is de installatie van zonnepanelen. De renovatie van de dakbedekking zorgt ervoor dat de zonnepanelen voor een lange tijd kunnen blijven staan, zonder dat men die moet verplaatsen om het dak te vernieuwen.”

De renovatie was broodnodig, want er was sprake van waterinfiltratie tot in de bib en lekken tot bij de isolatie. Daarom liet de VUB zo’n 2800 m2 dak behandelen. Dat gebeurde in zones tot op de draagstructuur. Ook kreeg het dak een isolatie op de toplaag en een randafwerking die ervoor zal zorgen dat bij gevelisolatie het dak onaangeroerd kan blijven. Ten slotte werd er een witte roofing geïnstalleerd. Daardoor is het voor de studenten en het personeel minder warm tijdens de zomer en is het rendement van de zonnepanelen dankzij de lagere temperatuur op het dak hoger.

Na de grondige renovatie zal de firma Earth. 680 zonnepanelen installeren. Allen samen produceren ze 320 MWh per jaar, het equivalent van een verbruik van 100 huishoudens. Dat zorgt ervoor dat de VUB jaarlijks 125 ton CO2 minder uitstoot. Voor de campus in Etterbeek komt dit op een vermindering van 2,2% voor jaarlijks elektriciteitsverbruik.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten