Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Warmte en koude uit vier natuurelementen

Op de site van de oude conservenfabriek Marie Thumas aan de Leuvense Vaart, lanceren de stad Leuven, projectontwikkelaar Revive, studiebureau Kelvin Solutions en energiecoöperatie ECoOB een proefproject voor een warmtenet waarbij aquathermie, geothermie en zonne-energie samen worden ingezet. Volgens de initiatiefnemers gaat om een primeur in Vlaanderen. 

Warmte en koude uit vier natuurelementen (1)
Warmte en koude komen uit het water van de Vaart, de bodem doet dienst als opslag, warmtepompen putten bijkomende energie uit de lucht wanneer het nodig is en de zon wekt elektriciteit op voor de werking van de installatie. Een intelligente sturing zal op elk moment van het jaar de meest efficiënte bron inschakelen. Fossiele energiebronnen komen er niet meer aan te pas. ECoOB geeft de inwoners de kans om mede-eigenaar van de energetische installaties te worden.
 
Zopas werd op de site door boorbedrijf Gebo uit Dessel een proefboring uitgevoerd. De resultaten daarvan zullen toelaten de installatie en het warmtenet verder te ontwerpen. Het net wordt zodanig ontworpen dat het op termijn nog kan uitbreiden. Revive zal op de Marie Thumas-site bedrijfsruimtes, woningen en handelszaken ontwikkelen. De vergunningsaanvraag zal dit jaar worden ingediend, zodat begin 2023 met de bouwwerken kan worden gestart.
 

 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten